Telethuiswerk is verplicht voor alle ondernemingen, verenigingen en diensten, tenzij dat onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten of dienstverlening. Om versterkt te kunnen toezien op de naleving van het verplicht telethuiswerk, werd recent beslist dat alle werkgevers vanaf april 2021 maandelijks een beperkt aantal gegevens aan de RSZ moeten meedelen.
Voor wie geldt de aangifteverplichting?
De aangifteverplichting geldt voor alle werkgevers in de publieke sector en de privésector, met uitzondering van ondernemingen of entiteiten die verplicht volledig gesloten zijn.
Welke gegevens moeten worden doorgeven?
Hoewel het ministerieel besluit enkel spreekt over het registreren van “werknemers”, dient het begrip volgens de richtlijnen van de RSZ zeer ruim te worden geïnterpreteerd. Volgende gegevens moeten volgens de RSZ worden doorgegeven:
- Het aantal personen werkzaam bij de onderneming (per vestigingseenheid indien er meerdere vestigingseenheden zijn), inclusief de uitzendkrachten, het personeel van een andere werkgever en de personen met het statuut van zelfstandige die op structurele basis in de vestigingseenheid werken;
- Het aantal personen werkzaam bij de onderneming en die een functie uitoefenen die niet-telewerkbaar is (per vestigingseenheid indien er meerdere vestigingseenheden zijn). Een niet-telewerkbare functie is elke functie die van nature ter plaatse moet uitgevoerd worden (bijvoorbeeld arbeiders, technische bedienden, onthaalpersoneel, keukenpersoneel, schoonmaakpersoneel, administratieve medewerkers die hun opdrachten niet van thuis kunnen verrichten, ambulante functies zoals inspecteurs, koeriers, thuiszorg,...);
Wie een telewerkbare functie vervult, maar toch in het bedrijf aanwezig is, zal zijn of haar aanwezigheid moeten kunnen verantwoorden.
Personen die slechts uitzonderlijk of punctueel (en dus niet-structureel) aanwezig zijn (bv. voor herstellingen, schoonmaak of onderhoud), dienen niet in aanmerking te worden genomen.
Hoe gebeurt de aangifte?
De aanmelding en aangifte dienen te gebeuren aan de hand van e-ID, Itsme of de andere technische mogelijkheden die door het toegangssysteem CSAM worden aangeboden.
Wanneer moet de aangifte gebeuren?
Deze aangifte heeft betrekking op de situatie op de eerste werkdag van de maand en wordt uiterlijk ingediend op de zesde kalenderdag van de maand. Voor de eerste keer dient de aanmelding dus ten laatste te gebeuren op 6 april 2021.
Meer details
Meer details vindt u hier terug.