Wetsvoorstel implementatie Herziene aandeelhoudersrechtenrichtlijn aangenomen door de Tweede Kamer

Article
NL Law

Op 2 april 2019 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel ter implementatie van de Herziene aandeelhoudersrechtenrichtlijn (EU) 2017/828 aangenomen. Hierbij zijn ook diverse Amendementen aangenomen in de eerder voorgestelde regeling rondom het bezoldigingsbeleid en het bezoldigingsverslag.

Herziene aandeelhoudersrechtenrichtlijn

Op 9 juni 2017 is de Herziene aandeelhoudersrechtenrichtlijn in werking getreden. De Herziene aandeelhoudersrechtenrichtlijn wijzigt de Aandeelhoudersrechtenrichtlijn (EU) 2007/36/EG. Klik hier voor een doorlopende tekst van deze richtlijn.

Met de Herziene Aandeelhoudersrechtenrichtlijn beoogt de Europese Commissie effectieve en duurzame aandeelhoudersbetrokkenheid bij beursvennootschappen te bevorderen. De richtlijn bevat bepalingen rondom bezoldiging, related party transactions, transparantieverplichtingen voor institutionele beleggers en vermogensbeheerders en een regeling inzake identificatie van aandeelhouders, informatie-uitwisseling met aandeelhouders en facilitering van (stem)rechten. 
 
De richtlijn dient uiterlijk op 10 juni 2019 in de Nederlandse wet- en regelgeving geïmplementeerd te zijn.

Implementatiewetsvoorstel

Het wetsvoorstel tot implementatie van de Herziene aandeelhoudersrechtenrichtlijn en de bijbehorende Memorie van toelichting zijn op 16 oktober 2018 bij de Tweede Kamer ingediend. Het wetsvoorstel stelt wijzigingen voor in Boek 2 BW, de Wft en de Wge en ziet op beursvennootschappen (NV's en BV's), institutionele beleggers, vermogensbeheerders, stemadviseurs en tussenpersonen. Ten aanzien van het onderwerp bezoldiging worden ook enkele wijzigingen voorgesteld voor gewone naamloze vennootschappen.

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel op 2 april 2019 aangenomen. Hierbij zijn ook diverse Amendementen aangenomen die wijzigingen voorstellen in de regeling van de bezoldiging. Zo wordt bijvoorbeeld voorgesteld dat voor een besluit tot vaststelling van het bezoldigingsbeleid een meerderheid van ten minste drie vierden van de uitgebrachte stemmen zal zijn vereist, tenzij in de statuten een lagere meerderheid is voorgeschreven.

Stibbe lanceert webtool over implementatie aandeelhoudersrechtenrichtlijn

Om u te informeren over de implementatie van de Herziene aandeelhoudersrechtenrichtlijn in Nederland hebben wij een webtool gelanceerd over dit onderwerp. In deze webtool staat alle relevante documentatie (zowel Europees als nationaal) inzichtelijk bij elkaar en zoomen wij in op de verschillende onderdelen van het wetsvoorstel. Ook de Amendementen komen daarbij aan bod. Ga naar de webtool (MyStibbe-account verplicht).