Wet wijziging van de Handelsregisterwet 2007 in werking getreden

Article
NL Law

Op 1 januari 2020 is de Wet tot wijziging van de Handelsregisterwet 2007 in werking getreden. In deze wet worden naast wijzigingen in de Handelsregisterwet 2007, ook wijzigingen doorgevoerd in Boek 2 BW. Enkele onderdelen van deze wet, onder meer het wettelijk kader voor het registreren van civielrechtelijke bestuursverboden, treden later in werking.

Met ingang van 1 januari 2020 zijn de regels voor ontbinding van rechtspersonen in Boek 2 BW aangescherpt.Rechtspersonen die hun werkzaamheden hebben beƫindigd of die nooit actief zijn geweest kunnen worden ontbonden door een beschikking van de KvK (art. 2:19 lid 1 sub e BW jo. art. 2:19a BW). Voor inwerkingtreding van de wet kon de KvK een ontbindingsprocedure starten als twee van de drie in art. 2:19a BW opgenomen omstandigheden zich voordeden, bijvoorbeeld het feit dat er minimaal een jaar geen bestuurder is ingeschreven in het handelsregister of minimaal een jaar niet is voldaan aan de verplichting tot publicatie van de jaarrekening. Er is nu een nieuwe vierde grond voor ontbinding ingevoerd, namelijk dat de rechtspersoon niet of niet meer bereikbaar is op het in het handelsregister ingeschreven adres, terwijl ook geen opgave tot wijziging van de inschrijving is gedaan.

De wet biedt tevens een wettelijk kader voor het registreren van civielrechtelijke bestuursverboden. Deze wetswijziging treedt op een later tijdstip in werking omdat de betreffende lagere regelgeving nog in voorbereiding is.

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Corporate Update van 23 juli 2019.