Volledig virtuele AVA of ledenvergadering wordt mogelijk; instellen van noodwet goedgekeurd door Ministerraad

Article
NL Law
Expertise
Vandaag heeft de Ministerraad ingestemd met toezending naar de Raad van State van een noodwet. Deze noodwet zal het voor alle rechtspersonen mogelijk maken om een volledig virtuele algemene vergadering of ledenvergadering te houden. Nederland volgt daarmee andere Europese landen zoals Italië, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg.

Enkele highlights van de noodwet zijn:

  • Het bestuur van rechtspersonen kan straks bepalen om een algemene vergadering of ledenvergadering te houden die uitsluitend via livestream (audio of video) te volgen is. Voorwaarde is wel dat de leden en aandeelhouders tijdens die vergadering of van tevoren vragen kunnen indienen, die uiterlijk op de vergadering zelf worden beantwoord.
  • Mocht een lid of aandeelhouder niet optimaal hebben kunnen deelnemen aan zo’n vergadering, dan zijn de genomen besluiten toch rechtsgeldig.
  • Het bestuur kan de termijn voor het houden van een algemene vergadering en de termijn voor het opmaken van de jaarrekening uitstellen. 

Inwerkingtreding

Uiteraard is het de bedoeling dat de noodwet zo spoedig mogelijk in werking treedt. Maar ondanks de spoedeisendheid moet wel nog het normale wetgevingstraject worden doorlopen. Het wetsvoorstel moet voor advies langs de Raad van State en zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel goedkeuren. Het is even afwachten hoe snel dit proces in de gegeven omstandigheden kan worden doorlopen. Wij houden u van de voortgang op de hoogte.

Advisering

Rechtspersonen staan voor de keuze om al dan niet over te gaan tot het houden van een volledig virtuele algemene vergadering of ledenvergadering. Wij staan u graag bij voor een op maat gesneden advies. Neemt u contact op met uw gebruikelijke contactpersoon bij Stibbe of kijk op onze speciale corona-pagina op stibbe.com waar u een team van specialisten kunt vinden die u kunnen adviseren over de juridische gevolgen van het coronavirus op uw onderneming.