Instelling van adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers

Article
NL Law

Er komt een permanent adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers. Onlangs heeft de regering voor de instelling van dat college een wetsvoorstel ter internetconsultatie voorgelegd. De adviezen van het college kunnen gevolgen hebben voor de Wet normering topinkomens (WNT)

Politieke ambtsdragers

De adviestaak van het college strekt zich uit tot politieke ambtsdragers. Daaronder verstaat het wetsvoorstel onder meer: de leden van de Eerste en Tweede Kamer; bewindspersonen; de leden van de Raad van State; de Nationale ombudsman; leden van provinciale staten; commissarissen van de Koning en gedeputeerden; de leden van gemeenteraden en burgemeester en wethouders.

Doel

Het doel van het college is om te adviseren over alle financiële aspecten van de rechtspositie van politieke ambtsdragers. Het gaat hier onder meer om bezoldigingsaspecten.

Het college kan hierbij een nuttige taak vervullen, omdat het kabinet en het parlement besluiten over de eigen aanspraken en beloning. Daarin schuilt volgens de memorie van toelichting het risico dat men, om weg te blijven bij de indruk dat men bezig is het voor zichzelf en collega's riant te maken, steeds verder versobert en op een gegeven moment onder de grens van het redelijke komt. Een niet politiek adviescollege kan dat voorkomen.

Advies

De gedachte is om aan te sluiten bij het model zoals dat in het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikt. In dat licht vindt de besluitvorming over rechtspositionele aanspraken plaats in kabinet en parlement, maar gelden de aanbevelingen van het adviescollege als zwaarwegend advies.

Het college kan gevraagd en ongevraagd advies geven aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Eerste en Tweede Kamer. Bij het geven van ongevraagd advies kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de situatie waarin zich in de particuliere sector rechtspositionele wijzigingen voordoen die gevolgen zouden moeten hebben voor de rechtspositie van politieke ambtsdragers. Van belang is dat de adviezen van het college openbaar zullen zijn.

Organisatie

De Kaderwet adviescolleges bepaalt voor het college de inrichting en samenstelling. Dat houdt onder meer in dat de leden voor ten hoogste vier jaar worden benoemd. Bij de samenstelling wordt gekeken naar ervaring en deskundigheid. Ook wordt gestreefd naar een diverse samenstelling. Met het oog daarop wordt voorgesteld het college uit minimaal vijf leden te laten bestaan (art. 1 lid 2 voorstel van wet). Verder geldt dat een lid van het adviescollege geen functie bekleedt waarover het college adviseert (art. 4 voortel van wet). Dit om (de indruk van) politieke kleuring van de advisering te voorkomen.

Wet normering topinkomens

De taak van het college strekt zich alleen uit tot politieke ambtsdragers en niet tot de ambtelijke topstructuur. Voor die laatste groep geldt namelijk al de WNT.

Wel zou het zo kunnen zijn dat een verhoging van de bezoldiging van ministers op basis van een advies van het adviescollege, gevolgen heeft voor de bezoldiging van topfunctionarissen onder de WNT. Wanneer bijvoorbeeld de bezoldiging van een minister ten minste € 500,-- hoger wordt vastgesteld dan het algemeen bezoldigingsmaximum van de WNT, kan de minister van BZK besluiten het bezoldigingsmaximum te wijzigingen in het bedrag van bezoldiging van een minister (art. 7.4 WNT). Het bezoldigingsmaximum in de WNT is immers gekoppeld aan de bezoldiging van een minister.

Inwerkingtreding

De beoogde inwerkingtreding van de wet is 1 januari of 1 juli 2020.