Voorontwerp Wet uitbreiding meldplichten aandeelhouders

Article
NL Law

Recente ontwikkelingen op het gebied van corporate governance, waaronder de inwerkingtreding van de Herziene Aandeelhoudersrechtenrichtlijn, onderstrepen het belang van langetermijnwaardecreatie en daarmee samenhangend het belang van de dialoog tussen en met aandeelhouders.

Mede met het oog op deze ontwikkelingen ziet het Kabinet aanleiding de initiële meldplicht voor aandeelhouders te verlagen naar 2 procent. In de periode 23 mei 2019 t/m 4 juli 2019 is hiertoe een voorontwerp van de Wet uitbreiding meldplichten aandeelhouders geconsulteerd.

Op dit moment moeten houders van substantiële deelnemingen in een uitgevende instelling hun belang melden bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wanneer hun belang de grens van 3 procent over- of onderschrijdt. In het voorontwerp wordt een nieuwe meldingsdrempel van twee procent geïntroduceerd. Na inwerkingtreding van de wet heeft eenieder die op die datum weet of behoort te weten dat hij de beschikking heeft over een kapitaal- of stembelang van meer dan twee procent (maar minder dan drie procent) in een uitgevende instelling met Nederland als lidstaat van herkomst vier weken de tijd om dit belang bij de AFM te melden. De nieuwe drempelwaarde van twee procent en de bestaande drempelwaarde van drie procent zullen naast elkaar bestaan.

Het kabinet veronderstelt dat de verlaging zal leiden tot grotere transparantie voor uitgevende instellingen en aandeelhouders en aldus langetermijnwaardecreatie zal bevorderen. Volgens de wetgever kan de introductie van de nieuwe meldingsdrempel bovendien bijdragen aan een goede onderlinge en constructieve dialoog tussen aandeelhouders en de vennootschap. Het bestuur van de beursvennootschap krijgt hierdoor een breder overzicht van wie haar grotere aandeelhouders zijn en kan zo gerichter met hen communiceren.

De consultatieperiode duurde tot en met 4 juli 2019. Er zijn 13 reacties gepubliceerd, waaronder een reactie van Stibbe. Meerdere respondenten, waaronder Stibbe, hebben kritisch gereageerd op de voorgestelde regeling.

Het streven is om de wet uiterlijk op 1 januari 2021 in werking te laten treden.