Grey Day

Article
BE Law
EU Law

Vandaag is het ‘Grey Day’, de dag waarop we alle hernieuwbare energie die we in ons land in een jaar produceren, hebben opgebruikt. Grey Day 2019 valt iets later dan Grey Day 2018, die op 2 februari vorig jaar viel, maar nog steeds beduidend vroeg.

Grey Day is een begrip dat door Canvas en VRT NWS werd ingevoerd om de scheidingslijn tussen groene en grijze energieproductie in België te markeren. Groen geldt daarbij als strikt hernieuwbaar, zoals wind en zon. CO2-arme technologieën, zoals kernenergie1, die ook zouden kunnen bijdragen tot een klimaatneutraal Europa, worden tot de grijze energieproductie gerekend.

Dat de energiemix van België beperkte hernieuwbare energie omvat, is welbekend. Een vergelijking met de energiemix van andere Lidstaten van de Europese Unie is in dat verband interessant2:

 

Image


Bovenvermelde grafiek toont echter ook aan dat België in een Europese context is ingebed. Zoals we in onze vorige blog reeds aanhaalden, is de doelstelling voor het aandeel energie uit hernieuwbare bronnen in het bruto-eindverbruik in de Europese Unie niet enkel opgetrokken van 20% tegen 2020 naar 32% tegen 2030, maar vindt ook een shift plaats van een individuele / Lidstatelijke verantwoordelijkheid3  naar een collectieve / Europese verantwoordelijkheid.

Die shift zou moeten toelaten dat de Lidstaten meer ruimte hebben om hun streefcijfers voor de vermindering van broeikasgasemissies op de meest kosteneffectieve wijze te behalen overeenkomstig hun specifieke omstandigheden, energiemix en hernieuwbare-energieproductiecapaciteit. De individuele doelstellingen voor 2020 gelden wel als minimale bijdrage door elke Lidstaat. Opdat een Lidstaat niet al te veel op de solidariteit en inspanningen van de overige Lidstaten zou rekenen, wordt bovendien een toezicht door de Europese Commissie ingesteld. Met name kan de Europese Commissie bepaalde maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het Unie-streefcijfer van 32% wordt behaald.4  Zo kan de Europese Grey Day jaarlijks een beetje verlaten.
 

-------------------------------------------------------------

1. Zie IPCC 2014; L. Pauwels, “Kernenergie, de oplossing voor het klimaatprobleem?”, VRT NWS 1 februari 2019.

2. Bron Eurostat.

3. Voor België ligt die op een aandeel van 13% energie uit hernieuwbare bronnen in het bruto-eindverbruik tegen 2020.

4. Zie Verordening 2018/1999/EU inzake de governance van de energie-unie en van de klimaatactie.