Articles

Privacytoezichthouder krijgt tanden: hoge privacyboetes en meldplicht datalekken op komst

Privacytoezichthouder krijgt tanden: hoge privacyboetes en meldplicht datalekken op komst

Privacytoezichthouder krijgt tanden: hoge privacyboetes en meldplicht datalekken op komst

01.10.2015 NL law

Eind mei heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel waarmee hoge boetes bij niet-naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens worden geïntroduceerd, aangenomen. Ook zijn bedrijven binnenkort verplicht om datalekken aan de privacytoezichthouder te melden en in bepaalde gevallen ook aan de personen van wie gegevens gelekt zijn.

Niet-naleving van de privacywetgeving kan leiden tot een bestuurlijke boete van maximaal € 810.000,- of – indien de toezichthouder daar aanleiding toe ziet – zelfs tot 10% van de jaaromzet van de onderneming. Daarnaast krijgt het College bescherming persoonsgegevens na inwerkingtreding van het wetsvoorstel een nieuwe naam en zal voortaan de Autoriteit persoonsgegevens heten. De aangescherpte wetgeving treedt op 1 januari 2016 in werking.

Related news

04.05.2021 NL law
Participatie en privacyregels: hoe te combineren onder de Omgevingswet?

Short Reads - In het stelsel van de Omgevingswet (Ow) is een belangrijke rol bedacht voor participatie bij de totstandkoming van besluiten. Het beoogde resultaat: tijdig belangen, meningen en creativiteit op tafel krijgen en daarmee een groter draagvlak en kwalitatief betere besluitvorming bereiken. Door een grotere betrokkenheid van meer personen gaan overheden en initiatiefnemers ook meer persoonsgegevens verwerken. Dit brengt privacyrisico’s met zich mee. Wat regelt de Ow op het gebied van privacy, de verwerking van persoonsgegevens en datagebruik?

Read more

04.03.2021 BE law
Webinar: Responding to Personal Data Breaches in the Post-GDPR era

Seminar - On 24-26 March 2021 ERA (Adademy of European Law) organises an online Conference "Responding to Personal Data Breaches in the Post-GDPR era". Erik Valgaeren, our Brussels TMT partner, addresses the topic "Managing personal data breach in a complex international scenario", including cross border cases in the EU and breaches at non-EU establishments.

Read more