Articles

Eerste Kamer stemt in met hoge privacyboetes en meldplicht datalekken

Eerste Kamer stemt in met hoge privacyboetes en meldplicht datalekken

Eerste Kamer stemt in met hoge privacyboetes en meldplicht datalekken

29.05.2015 NL law

Afgelopen dinsdag heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel waarmee hoge boetes bij niet-naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens ("Wbp") worden geïntroduceerd, aangenomen. Ook zijn bedrijven binnenkort verplicht om datalekken aan de privacytoezichthouder te melden en in bepaalde gevallen ook aan de personen van wie gegevens gelekt zijn. 

Niet-naleving van de privacywetgeving kan leiden tot een bestuurlijke boete van maximaal EUR 810.000,- of 10% van de jaaromzet van de onderneming. Daarnaast krijgt het College bescherming persoonsgegevens na inwerkingtreding van het wetsvoorstel een nieuwe naam en zal voortaan de Autoriteit persoonsgegevens heten.


1. Meldplicht datalekken en verplicht intern overzicht
Steeds vaker verschijnen berichten in de media over privacygevoelige informatie die publiek toegankelijk is geworden door een hack of een lek in de beveiliging. Door de nieuwe wetgeving worden bedrijven verplicht om bij de Autoriteit persoonsgegevens melding te maken van elke inbreuk op de beveiliging van persoonsgegevens "die leidt tot de aanzienlijke kans op ernstige nadelige gevolgen dan wel ernstige nadelige gevolgen heeft voor de bescherming van persoonsgegevens" (nieuw art. 34a lid 1 Wbp). Ook moeten de personen van wie de persoonsgegevens zijn gelekt, hiervan op de hoogte worden gebracht indien "de inbreuk waarschijnlijk ongunstige gevolgen zal hebben voor diens persoonlijke levenssfeer" (nieuw art. 34a lid 2 Wbp). Deze open normen zullen nader worden uitgewerkt in specifieke richtsnoeren van de Autoriteit persoonsgegevens. Bedrijven moeten in ieder geval een intern overzicht gaan bijhouden van bovengenoemde inbreuken.

2. Boetes
De Autoriteit persoonsgegevens kan door de aanpassing van de Wbp boetes gaan opleggen voor de overtreding van een groot aantal algemene verplichtingen (zie aangepast art. 66 Wbp). Deze boetes variëren van maximaal EUR 20.250,- voor relatief lichte overtredingen tot maximaal EUR 810.000,- voor opzettelijke en herhaaldelijke overtredingen. Voor rechtspersonen wordt de hoogte van de boete geflexibiliseerd: dit betekent dat als de hoogste boetecategorie niet tot een passende bestraffing leidt, de overtreding met een boete tot maximaal 10% van de jaaromzet van een onderneming mag worden gesanctioneerd.
 

Boetes mogen pas worden opgelegd nadat de Autoriteit een bindende aanwijzing aan de onderneming heeft gegeven. Via zo'n aanwijzing kan de Autoriteit aangeven wat de onderneming moet doen om een boete te ontlopen. In gevallen waarin sprake is van opzet of ernstig verwijtbare nalatigheid, blijft een bindende aanwijzing achterwege en kan de Autoriteit direct een boete opleggen.
 
3. Inwerkingtreding op korte termijn verwacht
De inwerkingtreding van de nieuwe regels wordt op korte termijn verwacht.
 

Related news

02.04.2020 NL law
Stibbe in Amsterdam answers questions from consumers, small business foundations and NGOs about the coronavirus

Inside Stibbe - In a special Q&A (in Dutch), lawyers from our Amsterdam office share their legal expertise and strive to provide answers to questions put to us by consumers, self-employed persons, enterprises large and small, foundations and NGOs as a result of the corona crisis.

Read more

18.03.2020 EU law
Stibbe: COVID-19

Short Reads - In view of the developments concerning the coronavirus, we hereby inform you of our business operations and the measures we take to ensure the continuity of our services to you.

Read more

12.03.2020 EU law
Stibbe sets up corona team

Inside Stibbe - The coronavirus (COVID-19) may have legal consequences for your business. We have set up a team of specialists who can provide insight into the legal implications of the virus.

Read more

This website uses cookies. Some of these cookies are essential for the technical functioning of our website and you cannot disable these cookies if you want to read our website. We also use functional cookies to ensure the website functions properly and analytical cookies to personalise content and to analyse our traffic. You can either accept or refuse these functional and analytical cookies.

Privacy – en cookieverklaring