Articles

Eerste Kamer stemt in met hoge privacyboetes en meldplicht datalekken

Eerste Kamer stemt in met hoge privacyboetes en meldplicht datalekken

Eerste Kamer stemt in met hoge privacyboetes en meldplicht datalekken

29.05.2015 NL law

Afgelopen dinsdag heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel waarmee hoge boetes bij niet-naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens ("Wbp") worden geïntroduceerd, aangenomen. Ook zijn bedrijven binnenkort verplicht om datalekken aan de privacytoezichthouder te melden en in bepaalde gevallen ook aan de personen van wie gegevens gelekt zijn. 

Niet-naleving van de privacywetgeving kan leiden tot een bestuurlijke boete van maximaal EUR 810.000,- of 10% van de jaaromzet van de onderneming. Daarnaast krijgt het College bescherming persoonsgegevens na inwerkingtreding van het wetsvoorstel een nieuwe naam en zal voortaan de Autoriteit persoonsgegevens heten.


1. Meldplicht datalekken en verplicht intern overzicht
Steeds vaker verschijnen berichten in de media over privacygevoelige informatie die publiek toegankelijk is geworden door een hack of een lek in de beveiliging. Door de nieuwe wetgeving worden bedrijven verplicht om bij de Autoriteit persoonsgegevens melding te maken van elke inbreuk op de beveiliging van persoonsgegevens "die leidt tot de aanzienlijke kans op ernstige nadelige gevolgen dan wel ernstige nadelige gevolgen heeft voor de bescherming van persoonsgegevens" (nieuw art. 34a lid 1 Wbp). Ook moeten de personen van wie de persoonsgegevens zijn gelekt, hiervan op de hoogte worden gebracht indien "de inbreuk waarschijnlijk ongunstige gevolgen zal hebben voor diens persoonlijke levenssfeer" (nieuw art. 34a lid 2 Wbp). Deze open normen zullen nader worden uitgewerkt in specifieke richtsnoeren van de Autoriteit persoonsgegevens. Bedrijven moeten in ieder geval een intern overzicht gaan bijhouden van bovengenoemde inbreuken.

2. Boetes
De Autoriteit persoonsgegevens kan door de aanpassing van de Wbp boetes gaan opleggen voor de overtreding van een groot aantal algemene verplichtingen (zie aangepast art. 66 Wbp). Deze boetes variëren van maximaal EUR 20.250,- voor relatief lichte overtredingen tot maximaal EUR 810.000,- voor opzettelijke en herhaaldelijke overtredingen. Voor rechtspersonen wordt de hoogte van de boete geflexibiliseerd: dit betekent dat als de hoogste boetecategorie niet tot een passende bestraffing leidt, de overtreding met een boete tot maximaal 10% van de jaaromzet van een onderneming mag worden gesanctioneerd.
 

Boetes mogen pas worden opgelegd nadat de Autoriteit een bindende aanwijzing aan de onderneming heeft gegeven. Via zo'n aanwijzing kan de Autoriteit aangeven wat de onderneming moet doen om een boete te ontlopen. In gevallen waarin sprake is van opzet of ernstig verwijtbare nalatigheid, blijft een bindende aanwijzing achterwege en kan de Autoriteit direct een boete opleggen.
 
3. Inwerkingtreding op korte termijn verwacht
De inwerkingtreding van de nieuwe regels wordt op korte termijn verwacht.
 

Related news

14.10.2019 NL law
Kamerdebat over digitalisering van de overheid: aandacht voor bescherming burger vereist

Short Reads - Op 24 september 2019 zijn er vier moties in stemming gebracht én aangenomen door de Tweede Kamer. De moties hebben als gemeenschappelijke deler dat ze in het teken staan van de steeds groter wordende digitalisering bij de overheid. Het achterliggende doel van de moties is dat de burger voldoende beschermd moet worden tegen deze digitalisering.

Read more

27.09.2019 NL law
Stibbe is attending the IBA's annual conference in Seoul

Conference - The annual conference of the International Bar Association (IBA) is currently taking place in Seoul. There are fourteen partners from Stibbe attending the event. Several of them have speaking slots on a wide range of legal topics and will take part in various panel discussions.

Read more

28.08.2019 NL law
Masterclass: e-signature and electronic identifiers

Masterclass - Stibbe is organising a Masterclass on 26 September 2019 in Amsterdam on the subject of e-signature and electronic identifiers. This Masterclass will cover the legal framework and focus especially on the numerous possibilities for applying the various electronic signatures in different situations. In addition, we explain the regulations governing electronic identifiers, and the mandatory European recognition they receive.

Read more

02.10.2019 EU law
Seminar: Data protection implications of (a no-deal) Brexit

Seminar - On October 25th at 9.30 am, we organize a seminar where we will discus the implications of a (no-deal) Brexit on data protection.  These issues affect all businesses interacting between UK and EEA (including EU) and which send or receive data to and from UK. We will highlight the main challenges both in the case of a hard Brexit on 31 October 2019 and in other scenarios. We will also offer guidelines to help your organisation mitigate the respective risks.

Read more

Our website uses functional cookies for the functioning of the website and analytic cookies that enable us to generate aggregated visitor data. We also use other cookies, such as third party tracking cookies - please indicate whether you agree to the use of these other cookies:

Privacy – en cookieverklaring