In het Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht gaat Manon Cremers in op een nieuwe type pensioenfonds, het algemeen pensioenfonds (APF), die met de Wet algemeen pensioenfonds geïntroduceerd wordt.
Op 18 december 2014 is het wetsvoorstel Wet algemeen pensioenfonds2 (hierna 'wet') bij de Tweede Kamer ingediend. Met de wet wordt een nieuw type pensioenfonds, het algemeen pensioenfonds (hierna APF) geïntroduceerd. Doel is de verbetering van de keuzemogelijkheden voor werkgevers en werknemers tot realisatie van een kwalitatief hoogstaande en veilige pensioenuitvoering tegen een scherpe prijs. De wetgever denkt dit met een APF te bereiken doordat een APF voor één of meer werkgevers één of meer pensioenregelingen kan uitvoeren en daarvoor per collectiviteitkring (bestaande uit één of meer pensioenregelingen) een afgescheiden vermogen kan aanhouden. Op die manier kunnen de deelnemers van een APF vasthouden aan de solidariteit binnen hun eigen pensioenregeling(en), terwijl zij tegelijkertijd kunnen profiteren van schaalvoordeel in de uitvoeringskosten bij een pensioenfonds met verschillende pensioenregelingen.
Hoewel het streven was om de wet op 1 januari 2015 in werking te laten treden, is nu de verwachting dat dit op 1 januari 2016 zal geschieden.4 Dat betekent niet dat de pensioenmarkt stil zit. Verschillende marktpartijen zijn reeds volop in voorbereiding tot het verkrijgen van de voor een algemeen pensioenfonds benodigde vergunning van DNB.
Auteurs: Manon Cremers
Bron: Tijdschrift voor Jaarrekeningenrecht 2015/1
Publicatiedatum: Mei 2015
Klik hier voor het volledige artikel