Articles

College bescherming persoonsgegevens presenteert agenda 2015

College bescherming persoonsgegevens presenteert agenda 2015

College bescherming persoonsgegevens presenteert agenda 2015

30.01.2015 NL law

Afgelopen woensdag, op de Internationale Dag van de Privacy, heeft het College bescherming persoonsgegevens, de Nederlandse privacytoezichthouder, de agenda van het College voor 2015 gepresenteerd. De aangekondigde werkwijze en thematische speerpunten worden in deze TMT Alert kort beschreven. Zij geven de prioritering van het College weer in zijn toezichthoudende en handhavende activiteiten voor 2015.

1. Werkwijze Cbp 2015
Het College zal tips die het ontvangt over mogelijke privacyovertredingen opvolgen als het meent dat het gaat om:

  • ernstige overtredingen van de wet;
  • die structureel van aard zijn;
  • veel mensen treffen; en
  • waarbij het Cbp verschil kan maken door zijn bevoegdheden uit te oefenen.

Daarnaast is een wetsvoorstel aanhangig om het Cbp een bestuurlijke boetebevoegdheid te geven die kan oplopen tot EUR 810.000,- of 10 procent van de jaaromzet van een rechtspersoon.

2. Thematische speerpunten 2015
Het College zal zich in 2015 op vijf thema's richten:

  • Profiling & Big Data:
    • Beoogde onderzoeksthema's onder meer het volgen van gebruikers via digitale apparatuur zoals smartphones, smart tv's en smart meters (tracking & tracing).
  • Bijzondere persoonsgegevens:
    • Beoogde onderzoeksthema's onder meer de uitwisseling van strafrechtelijke gegevens door politie en justitie en het verzamelen van medische gegevens via sensoren die in steeds meer apparaten zijn ingebouwd.
  • Verwerking van persoonsgegevens bij lokale overheden:
    • Beoogde onderzoeksthema's onder meer het gebruik van 'alternatief' cameratoezicht zoals drones en slimme camera's in het lokale domein. Daarnaast aandacht voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van de overdracht van het sociale domein van de landelijke overheid naar de gemeenten.
  • Persoonsgegevens in de arbeidsrelatie:
    • Beoogde onderzoeksthema's onder meer cameratoezicht en verzuimregistratie.
  • Beveiliging van persoonsgegevens, mede in het licht van vermoedelijke inwerkingtreding in 2015 van de meldplicht datalekken.

3. Internationale samenwerking
Het Cbp zal dit jaar de 37e internationale conferentie van privacytoezichthouders organiseren in Amsterdam met als thema 'Privacy Bridges.' Onderzocht en besproken zal worden op welke wijze de privacykloof die tussen Europa en de Verenigde Staten is ontstaan, door samenwerking gedicht kan worden.

Team

Related news

15.07.2019 EU law
ICO to impose record-breaking fines for inadequate security measures and data breaches

Short Reads - Though the European data protection authorities have taken their time in enforcing the GDPR, two announcements by the ICO in the UK regarding proposed fines for British Airways and Marriott demonstrate that large fines are about to start landing regularly. Both of the substantial fines are to be handed out as a result of shortcomings in handling data breaches caused by cyber-attacks.

Read more

27.06.2019 NL law
Stibbe launches website about Digital Economy

Inside Stibbe - Stibbe's Digital Economy group published a new website this week: Stibbedigital.com With this new website we aim to view technological developments including artificial intelligence (AI), blockchain, the Internet of Things, smart mobility and the rise of digital platforms from a legal perspective.

Read more

05.07.2019 EU law
The two sides of the ECS coin

Articles - The concept of ‘electronic communications service’ (“ECS”) defined in Article 2(c) of Directive 2002/21/EC (“Framework Directive”) has been interpreted in two decisions of the ECJ in June 2019: C‑142/18 Skype communications and C-193/18 Google LLC.

Read more

21.06.2019 NL law
Nieuw boetebeleid van de Autoriteit Persoonsgegevens

Short Reads - Op 14 maart 2019 zijn de nieuwe Boetebeleidsregels Autoriteit Persoonsgegevens 2019 ("Boetebeleidsregels") van de Autoriteit Persoonsgegevens ("AP") gepubliceerd. Dit boetebeleid heeft de AP opgesteld vanwege de inwerkingtreding van de Algemene verordening gegevensverwerking ("AVG") en omdat er op Europees niveau nog geen boeterichtsnoeren zijn opgesteld.

Read more

02.07.2019 NL law
Debate night: HR Analytics: opportunity or threat?

Seminar - On 2 July 2019, Stibbe's Digital Economy Group will host a debate night in Amsterdam on the hot topic of HR analytics. During Stibbe's debate night, speakers from the world of business, politics, science and law will exchange views on HR analytics, how they can be used in practice, and their development in the context of employment and privacy law.

Read more

21.06.2019 NL law
Dutch Data Protection Authority publishes new fining policy

Short Reads - The Dutch Data Protection Authority ("DPA") has published its new Fining policy for Administrative Fines. The new policy was drafted in response to the lack of such guidelines at the European level following the entering into force of the General Data Protection Regulation ("GDPR"). In the policy, the DPA elaborates on how the amount of fines for infringements of the GDPR, the Police Data Act, the Judicial and Criminal Records Act and the Telecommunications Act will be calculated. In this blog post, we will discuss the outline of this new policy.

Read more

Our website uses functional cookies for the functioning of the website and analytic cookies that enable us to generate aggregated visitor data. We also use other cookies, such as third party tracking cookies - please indicate whether you agree to the use of these other cookies:

Privacy – en cookieverklaring