Short Reads

Kamer verzoekt om Privacy Impact Assessment bij nieuwe wetgeving

Kamer verzoekt om Privacy Impact Assessment bij nieuwe wetgeving

Kamer verzoekt om Privacy Impact Assessment bij nieuwe wetgeving

28.11.2014 NL law

Op 11 november jl. is in de Tweede Kamer de motie Segers/Oosenbrug inzake Privacy Impact Assessments aangenomen. Deze motie werd ingediend in het kader van de behandeling van het wetsvoorstel 34000 VII (Vaststelling begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2015). De Kamer verzoekt middels deze motie de regering om bij nieuwe wetgeving die gevolgen kan hebben voor het verwerken van persoonsgegevens, een zogenaamde Privacy Impact Assessment (“PIA“) uit te voeren. Indien dit niet wordt gedaan, moet de regering het ontbreken van de PIA motiveren.

De motie Segers/Oosenbrug

Een PIA is een hulpmiddel om bij de ontwikkeling van nieuw beleid en de daarbij horende wetgeving de privacyrisico’s die daaraan mogelijkerwijs zijn verbonden, in kaart te brengen. Hierbij kan worden gewerkt met vragenlijsten of toetsmodellen. Naar aanleiding van de uitkomsten van een PIA kunnen al in een vroeg stadium maatregelen worden genomen om de privacyrisico’s te beperken of zelfs geheel weg te nemen.

Binnen de overheid bestaat sinds 2013 het “Toetsmodel Privacy Impact Assessment Rijksdienst“. Dit model verplicht de overheid ertoe om bij de ontwikkeling van nieuwe wetgeving of beleid waarmee de aanleg van grote databestanden of de bouw van nieuwe ICT-systemen voorzien wordt, een PIA uit te voeren. Hiervan moet in de Memorie van Toelichting bij de desbetreffende wetgeving verslag van worden gedaan. De Kamer wil nu een verplichte PIA invoeren voor alle nieuwe wetgeving met gevolgen voor de verwerking van persoonsgegevens. De ruime formulering van de motie zal dit er in de praktijk toe leiden dat deze PIA’s regelmatig zullen moeten worden uitgevoerd. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft aangegeven dat de motie het kabinetsbeleid ondersteunt. Wel wees hij op het feit dat de toepassing van het huidige Toetsmodel in de zomer van 2015 zal worden geëvalueerd.

De Minister is niet verplicht om de aangenomen motie daadwerkelijk uit te voeren. Desalniettemin zal hij de Kamer via de jaarlijkse begroting moeten informeren over welke stappen hij al dan niet heeft genomen ten aanzien van de motie.

De roep om een PIA door de overheid sluit naadloos aan bij de voorgestelde nieuwe Europese Privacyverordening. Deze nieuwe Verordening, waarover naar verwachting in de loop van 2015 op Europees niveau overeenstemming wordt bereikt, heeft in artikel 33 een verplichting tot het uitvoeren van een ‘privacyeffectbeoordeling’ door bedrijven en overheden indien voorgenomen gegevensverwerkingen “gezien hun aard, reikwijdte of doeleinden bijzondere risico’s inhouden voor de rechten en vrijheden van de betrokkenen“.

Vindt er dan momenteel geen enkele voorafgaande toets plaats? Naast het advies van de Raad van State is de overheid verplicht om op grond van artikel 51 lid 2 van de Wet bescherming persoonsgegevens het College bescherming persoonsgegevens (“Cbp“) om advies te vragen over wetsvoorstellen die geheel of voor een belangrijk deel betrekking hebben op de verwerking van persoonsgegevens. De toegevoegde waarde van een PIA lijkt derhalve met name te liggen in het feit dat in een eerder stadium van het wetgevingsproces kritisch naar de privacyrechtelijke gevolgen van nieuwe wetgeving wordt gekeken. Door de ruime formulering van de motie zullen wellicht ook meer voorstellen aan een PIA worden onderworpen, dan waar nu advies voor van het Cbp wordt verkregen. Ook blijkt uit de formulering niet of de motie onder ‘nieuwe wetgeving’ alleen wetten in formele zin of ook algemene maatregelen van bestuur of zelfs ministeriële regelingen verstaat. Een ding is in ieder geval duidelijk: de privacyaspecten van wet- en regelgeving kunnen zich op steeds meer belangstelling verheugen.

Het bericht ‘Kamer verzoekt om Privacy Impact Assessment bij nieuwe wetgeving‘ is een bericht van Stibbeblog.nl.

Related news

14.08.2019 NL law
Wijziging Arbowetgeving in aantocht: tegengaan arbeidsmarktdiscriminatie bij werving en selectie

Short Reads - In haar kamerbrief van 11 juli 2019 heeft Staatssecretaris Van Ark van SZW aangekondigd dat zij na de zomer van 2019 een wetsvoorstel aan de Raad van State wil aanbieden dat ten doel heeft om arbeidsmarktdiscriminatie tegen te gaan. Dit voorstel heeft gevolgen voor het wervings- en selectieproces van werkgevers én voor partijen zoals wervings- en selectiebureaus en online platforms die dergelijke diensten verlenen aan werkgevers. Daartoe zullen de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs naar verwachting worden gewijzigd.

Read more

09.08.2019 NL law
Bedrijfsgrootte is van invloed op de hoogte van de Arboboete: bij parttimers lagere boetes

Short Reads - Op 7 november 2018 deed de Afdeling een voor de praktijk van arboboetes belangrijke (eind)uitspraak. Zij bepaalt dat bij het bepalen van de omvang van een bedrijf of instelling onderscheid gemaakt dient te worden tussen een fulltime of parttime dienstverband. Die omvang wordt bepaald door uit te gaan van het totaal aantal medewerkers in een bedrijf of instelling op basis van een fulltime werkweek van 38 uur. Dat betekent dat afhankelijk van het aantal parttimers en de duur van hun dienstverband lagere Arboboetes zullen worden opgelegd.

Read more

13.08.2019 NL law
Exit willekeursluis: een nieuwe rechterlijke toetsing van algemeen verbindende voorschriften

Short Reads - Met ingang van 1 juli 2019 geldt er een nieuwe maatstaf voor de rechterlijke toetsing van algemeen verbindende voorschriften ("avv's"). De (bestuurs)rechter laat met de '1 juli-uitspraken' van de Centrale Raad van Beroep (die zijn afgestemd met de andere hoogste rechterlijke colleges) definitief de terughoudende zogenaamde 'willekeursluis' uit het klassieke Landbouwvliegers-arrest los. Als de rechtmatigheid van een avv aan de orde is, zal de rechter dit avv voortaan intensiever en kritischer toetsen aan algemene rechtsbeginselen.

Read more

08.08.2019 NL law
De fipronil-crisis: volgens de rechtbank handelde de NVWA als toezichthouder niet onrechtmatig

Short Reads - Op 10 juli 2019 heeft de Rechtbank Den Haag geoordeeld dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ("NVWA") niet onrechtmatig heeft gehandeld tegenover pluimveehouders naar aanleiding van de fipronil-crisis (ECLI:NL:RBDHA:2019:6810). Er is, aldus de rechtbank, geen sprake van falend toezicht of van een schending van een waarschuwingsplicht.

Read more

Our website uses functional cookies for the functioning of the website and analytic cookies that enable us to generate aggregated visitor data. We also use other cookies, such as third party tracking cookies - please indicate whether you agree to the use of these other cookies:

Privacy – en cookieverklaring