Short Reads

Kamer verzoekt om Privacy Impact Assessment bij nieuwe wetgeving

Kamer verzoekt om Privacy Impact Assessment bij nieuwe wetgeving

Kamer verzoekt om Privacy Impact Assessment bij nieuwe wetgeving

28.11.2014 NL law

Op 11 november jl. is in de Tweede Kamer de motie Segers/Oosenbrug inzake Privacy Impact Assessments aangenomen. Deze motie werd ingediend in het kader van de behandeling van het wetsvoorstel 34000 VII (Vaststelling begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2015). De Kamer verzoekt middels deze motie de regering om bij nieuwe wetgeving die gevolgen kan hebben voor het verwerken van persoonsgegevens, een zogenaamde Privacy Impact Assessment (“PIA“) uit te voeren. Indien dit niet wordt gedaan, moet de regering het ontbreken van de PIA motiveren.

De motie Segers/Oosenbrug

Een PIA is een hulpmiddel om bij de ontwikkeling van nieuw beleid en de daarbij horende wetgeving de privacyrisico’s die daaraan mogelijkerwijs zijn verbonden, in kaart te brengen. Hierbij kan worden gewerkt met vragenlijsten of toetsmodellen. Naar aanleiding van de uitkomsten van een PIA kunnen al in een vroeg stadium maatregelen worden genomen om de privacyrisico’s te beperken of zelfs geheel weg te nemen.

Binnen de overheid bestaat sinds 2013 het “Toetsmodel Privacy Impact Assessment Rijksdienst“. Dit model verplicht de overheid ertoe om bij de ontwikkeling van nieuwe wetgeving of beleid waarmee de aanleg van grote databestanden of de bouw van nieuwe ICT-systemen voorzien wordt, een PIA uit te voeren. Hiervan moet in de Memorie van Toelichting bij de desbetreffende wetgeving verslag van worden gedaan. De Kamer wil nu een verplichte PIA invoeren voor alle nieuwe wetgeving met gevolgen voor de verwerking van persoonsgegevens. De ruime formulering van de motie zal dit er in de praktijk toe leiden dat deze PIA’s regelmatig zullen moeten worden uitgevoerd. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft aangegeven dat de motie het kabinetsbeleid ondersteunt. Wel wees hij op het feit dat de toepassing van het huidige Toetsmodel in de zomer van 2015 zal worden geëvalueerd.

De Minister is niet verplicht om de aangenomen motie daadwerkelijk uit te voeren. Desalniettemin zal hij de Kamer via de jaarlijkse begroting moeten informeren over welke stappen hij al dan niet heeft genomen ten aanzien van de motie.

De roep om een PIA door de overheid sluit naadloos aan bij de voorgestelde nieuwe Europese Privacyverordening. Deze nieuwe Verordening, waarover naar verwachting in de loop van 2015 op Europees niveau overeenstemming wordt bereikt, heeft in artikel 33 een verplichting tot het uitvoeren van een ‘privacyeffectbeoordeling’ door bedrijven en overheden indien voorgenomen gegevensverwerkingen “gezien hun aard, reikwijdte of doeleinden bijzondere risico’s inhouden voor de rechten en vrijheden van de betrokkenen“.

Vindt er dan momenteel geen enkele voorafgaande toets plaats? Naast het advies van de Raad van State is de overheid verplicht om op grond van artikel 51 lid 2 van de Wet bescherming persoonsgegevens het College bescherming persoonsgegevens (“Cbp“) om advies te vragen over wetsvoorstellen die geheel of voor een belangrijk deel betrekking hebben op de verwerking van persoonsgegevens. De toegevoegde waarde van een PIA lijkt derhalve met name te liggen in het feit dat in een eerder stadium van het wetgevingsproces kritisch naar de privacyrechtelijke gevolgen van nieuwe wetgeving wordt gekeken. Door de ruime formulering van de motie zullen wellicht ook meer voorstellen aan een PIA worden onderworpen, dan waar nu advies voor van het Cbp wordt verkregen. Ook blijkt uit de formulering niet of de motie onder ‘nieuwe wetgeving’ alleen wetten in formele zin of ook algemene maatregelen van bestuur of zelfs ministeriële regelingen verstaat. Een ding is in ieder geval duidelijk: de privacyaspecten van wet- en regelgeving kunnen zich op steeds meer belangstelling verheugen.

Het bericht ‘Kamer verzoekt om Privacy Impact Assessment bij nieuwe wetgeving‘ is een bericht van Stibbeblog.nl.

Related news

13.11.2019 NL law
Van Stint tot Fipronil: een schadefonds voor gedupeerden van voortvarend overheidsingrijpen in crisissituaties

Short Reads - Op donderdag 7 november 2019 was prof. mr. Pieter van Vollenhoven te gast bij ons op kantoor voor het seminar "Van Stint tot Fipronil: een schadefonds voor gedupeerden van voortvarend overheidsingrijpen in crisissituaties". In het sprekerspanel met o.a. Berthy van den Broek, Janet van de Bunt, Monique de Groot en Edwin Renzen en ook in de zaal waren de meesten duidelijk gecharmeerd van zo’n fonds Van Vollenhoven. Maar er blijven nog genoeg vragen over hoe zo’n fonds precies zou moeten worden ingericht.

Read more

13.11.2019 NL law
Een strategisch actieplan voor het gebruik van AI door de overheid

Short Reads - Een paar jaren geleden hoorde je er nog nauwelijks over, maar nu kan je er bijna niet meer om heen: kunstmatige intelligentie, ook wel artificiële intelligentie (AI) genoemd.  AI verwijst naar systemen die intelligent gedrag vertonen door hun omgeving te analyseren en – met een zekere mate van zelfstandigheid – actie ondernemen om specifieke doelen te bereiken. Denk aan zelfrijdende auto's of slimme thermostaten. 

Read more

08.11.2019 EU law
Erik Valgaeren is session chair during IBA's 6th Biennial Technology Law Conference in Berlin

Speaking slot - Stibbe's TMT partner, Erik Valgaeren, chairs a session discussing the new legal challenges, created by the most recent technological developments in the field of software, data, online services and telecom, including 5G, pricing algorithms, platforms and data monetization. This session will take place on the 8th of November 2019 in Berlin.

Read more

13.11.2019 NL law
Billijker bestuursrecht met minder formele rechtskracht

Short Reads - De recente uitspraken van de Hoge Raad over de Groningse aardbevingsschade en die van de Afdeling bestuursrechtspraak over het terugvorderen van toeslagen voor kinderopvang hebben meer met elkaar te maken dan menigeen op voorhand zal denken. Zowel de Hoge Raad als de Afdeling kiest daarin namelijk – terecht – voor een verdere versoepeling van de leer van de formele rechtskracht van besluiten. Een leer die vaak wordt bekritiseerd vanwege de onnodig onbillijke uitkomsten daarvan in sommige zaken.

Read more

08.11.2019 BE law
Interview with Wouter Ghijsels on Next Gen lawyers

Articles - Stibbe’s managing partner Wouter Ghijsels shares his insights on the next generation of lawyers and the future of the legal profession at the occasion of the Leaders Meeting Paris where Belgian business leaders, politicians and inspiring people from the cultural and academic world will discuss this year's central theme "The Next Gen".

Read more

Our website uses functional cookies for the functioning of the website and analytic cookies that enable us to generate aggregated visitor data. We also use other cookies, such as third party tracking cookies - please indicate whether you agree to the use of these other cookies:

Privacy – en cookieverklaring