Short Reads

Kamer verzoekt om Privacy Impact Assessment bij nieuwe wetgeving

Kamer verzoekt om Privacy Impact Assessment bij nieuwe wetgeving

Kamer verzoekt om Privacy Impact Assessment bij nieuwe wetgeving

28.11.2014 NL law

Op 11 november jl. is in de Tweede Kamer de motie Segers/Oosenbrug inzake Privacy Impact Assessments aangenomen. Deze motie werd ingediend in het kader van de behandeling van het wetsvoorstel 34000 VII (Vaststelling begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2015). De Kamer verzoekt middels deze motie de regering om bij nieuwe wetgeving die gevolgen kan hebben voor het verwerken van persoonsgegevens, een zogenaamde Privacy Impact Assessment (“PIA“) uit te voeren. Indien dit niet wordt gedaan, moet de regering het ontbreken van de PIA motiveren.

De motie Segers/Oosenbrug

Een PIA is een hulpmiddel om bij de ontwikkeling van nieuw beleid en de daarbij horende wetgeving de privacyrisico’s die daaraan mogelijkerwijs zijn verbonden, in kaart te brengen. Hierbij kan worden gewerkt met vragenlijsten of toetsmodellen. Naar aanleiding van de uitkomsten van een PIA kunnen al in een vroeg stadium maatregelen worden genomen om de privacyrisico’s te beperken of zelfs geheel weg te nemen.

Binnen de overheid bestaat sinds 2013 het “Toetsmodel Privacy Impact Assessment Rijksdienst“. Dit model verplicht de overheid ertoe om bij de ontwikkeling van nieuwe wetgeving of beleid waarmee de aanleg van grote databestanden of de bouw van nieuwe ICT-systemen voorzien wordt, een PIA uit te voeren. Hiervan moet in de Memorie van Toelichting bij de desbetreffende wetgeving verslag van worden gedaan. De Kamer wil nu een verplichte PIA invoeren voor alle nieuwe wetgeving met gevolgen voor de verwerking van persoonsgegevens. De ruime formulering van de motie zal dit er in de praktijk toe leiden dat deze PIA’s regelmatig zullen moeten worden uitgevoerd. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft aangegeven dat de motie het kabinetsbeleid ondersteunt. Wel wees hij op het feit dat de toepassing van het huidige Toetsmodel in de zomer van 2015 zal worden geëvalueerd.

De Minister is niet verplicht om de aangenomen motie daadwerkelijk uit te voeren. Desalniettemin zal hij de Kamer via de jaarlijkse begroting moeten informeren over welke stappen hij al dan niet heeft genomen ten aanzien van de motie.

De roep om een PIA door de overheid sluit naadloos aan bij de voorgestelde nieuwe Europese Privacyverordening. Deze nieuwe Verordening, waarover naar verwachting in de loop van 2015 op Europees niveau overeenstemming wordt bereikt, heeft in artikel 33 een verplichting tot het uitvoeren van een ‘privacyeffectbeoordeling’ door bedrijven en overheden indien voorgenomen gegevensverwerkingen “gezien hun aard, reikwijdte of doeleinden bijzondere risico’s inhouden voor de rechten en vrijheden van de betrokkenen“.

Vindt er dan momenteel geen enkele voorafgaande toets plaats? Naast het advies van de Raad van State is de overheid verplicht om op grond van artikel 51 lid 2 van de Wet bescherming persoonsgegevens het College bescherming persoonsgegevens (“Cbp“) om advies te vragen over wetsvoorstellen die geheel of voor een belangrijk deel betrekking hebben op de verwerking van persoonsgegevens. De toegevoegde waarde van een PIA lijkt derhalve met name te liggen in het feit dat in een eerder stadium van het wetgevingsproces kritisch naar de privacyrechtelijke gevolgen van nieuwe wetgeving wordt gekeken. Door de ruime formulering van de motie zullen wellicht ook meer voorstellen aan een PIA worden onderworpen, dan waar nu advies voor van het Cbp wordt verkregen. Ook blijkt uit de formulering niet of de motie onder ‘nieuwe wetgeving’ alleen wetten in formele zin of ook algemene maatregelen van bestuur of zelfs ministeriële regelingen verstaat. Een ding is in ieder geval duidelijk: de privacyaspecten van wet- en regelgeving kunnen zich op steeds meer belangstelling verheugen.

Het bericht ‘Kamer verzoekt om Privacy Impact Assessment bij nieuwe wetgeving‘ is een bericht van Stibbeblog.nl.

Related news

02.10.2019 EU law
Seminar: Data protection implications of (a no-deal) Brexit

Seminar - On October 2nd at 4 pm, we organize a seminar where we will discus the implications of a (no-deal) Brexit on data protection.  These issues affect all businesses interacting between UK and EEA (including EU) and which send or receive data to and from UK. We will highlight the main challenges both in the case of a hard Brexit on 31 October 2019 and in other scenarios. We will also offer guidelines to help your organisation mitigate the respective risks.

Read more

18.09.2019 NL law
Consultatie herijking Grondwetsherzieningsprocedure: Tweede Kamer gekozen na eerste lezing moet tweede lezing afronden

Short Reads - Op 3 september 2019 is een internetconsultatie gestart over een wetsvoorstel dat onduidelijkheden moet wegnemen over de tweede lezing van Grondwetsherzieningsvoorstellen. Kort gezegd komt het wetsvoorstel er op neer dat de Tweede Kamer die aansluitend op de eerste lezing wordt gekozen, de tweede lezing moet afronden. Gebeurt dat niet dan vervalt het voorstel van rechtswege. Daarmee borduurt de regering voort op haar eerdere Kamerbrief van 21 februari 2019 waarin zij haar visie over de procedure tot herziening van de Grondwet uit de doeken doet (Kamerstukken II 2018/19, 31 570, 35).

Read more

19.09.2019 NL law
De kloof tussen stad en platteland: gekraai om niets?

Short Reads - In Frankrijk werd het nieuws deze zomer deels beheerst door de juridische strijd over het matineuze gekraai van haan Maurice. Die zomer begon zowat in mei van dit jaar toen het echtpaar Biron een zaak aanhangig maakte bij de rechtbank in Rochefort vanwege overlast van hun buurhaan.

Read more

06.09.2019 NL law
Afdeling onderstreept belang van onderzoek naar harde plancapaciteit bij toestaan van nieuwe stedelijke ontwikkeling en geeft daarvan definitie

Short Reads - De Ladder voor duurzame verstedelijking is verankerd in artikel 3.1.6 lid 2 van het Besluit ruimtelijke ordening en houdt de verplichting in om bij het toestaan van een nieuwe stedelijke ontwikkeling te motiveren dat daaraan behoefte bestaat. Hiermee wordt beoogd leegstand en onnodige bebouwing te voorkomen en zorgvuldig ruimtegebruik te stimuleren. Onlangs is over dit onderwerp een Kamerbrief van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verschenen naar aanleiding van onderzoek naar de werking van de Ladder voor woningbouw.

Read more

18.09.2019 NL law
Geslaagd beroep op het vertrouwensbeginsel, wat nu?

Short Reads - Zoals bekend heeft de Afdeling op 29 mei 2019 (Amsterdamse dakopbouw,) de eisen voor een geslaagd beroep op het vertrouwensbeginsel versoepeld. Het perspectief van de burger staat sindsdien centraler. Dat plaatst overheden voor een nieuw probleem: hoe te handelen als een bindende toezegging is gedaan die niet (meer) nagekomen kan of mag worden? Daarover heeft de Afdeling nauwelijks iets gezegd.

Read more

06.09.2019 NL law
Het Klimaatakkoord: sectortafel elektriciteit

Short Reads - Op 28 juni 2019 is het Klimaatakkoord gepresenteerd. In het Klimaatakkoord is aan vijf sectortafels uitgewerkt op welke wijze Nederland uitvoering gaat geven aan de op internationaal niveau gemaakte klimaatafspraken. In dit blogbericht lichten wij toe wat de belangrijkste uitdagingen zijn voor de sectortafel elektriciteit en hoe de komende jaren aan die uitdagingen uitvoering wordt gegeven.   

Read more

Our website uses functional cookies for the functioning of the website and analytic cookies that enable us to generate aggregated visitor data. We also use other cookies, such as third party tracking cookies - please indicate whether you agree to the use of these other cookies:

Privacy – en cookieverklaring