Articles

College bescherming persoonsgegevens presenteert agenda 2014 en jaarverslag 2013

College bescherming persoonsgegevens presenteert agenda 2014 en jaarverslag 2013

College bescherming persoonsgegevens presenteert agenda 2014 en jaarverslag 2013

14.03.2014 NL law

Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens, de Nederlandse privacytoezichthouder, heeft deze week de agenda van het College voor 2014 gepresenteerd. De aangekondigde aandachtspunten en thematische speerpunten worden in deze TMT-Alert kort beschreven. Zij geven de prioritering van het College weer in zijn toezichthoudende en handhavende activiteiten voor 2014.

Samen met de agenda voor 2014 werd het jaarverslag van 2013 gepresenteerd, waarin onder meer de door het College gegeven wetgevingsadviezen en verrichte onderzoeken met betrekking tot gegevensverzameling via smart tv’s, verborgen cameratoezicht, het gebruik van "kopietjes paspoort" en het onderzoek naar Google, zijn opgenomen.
Opvallend is dat het College in 2013 ruim 14% meer signalen en vragen uit de praktijk ontving. Deze signalen zijn vaak aanleiding geweest voor het College om tot handhaving, onderzoek en/of actie over te gaan. Zie hier het bijbehorende verslag.

In zijn presentatie besteedde Kohnstamm ook aandacht aan het toenemende gebruik van zogenaamde 'big data', grote gegevensverzamelingen die voor meerdere doeleinden inzetbaar zijn. Volgens Kohnstamm dienen bedrijven wanneer zij gebruik maken van big data, persoonsgegevens zoveel mogelijk te anonimiseren.
  
1.  Aandachtspunten 2014 
 
Het College heeft voor 2014 drie aandachtspunten geformuleerd:
 

  • Toestemming:
    Indien voor verwerking toestemming is vereist, dient deze te voldoen aan de gestelde voorwaarden en op de juiste wijze te zijn verkregen. 
     
  • Transparantie:
    De betrokkene moet weten wie, waarom, op welke wijze, welke gegevens, waarvoor verwerkt en waar hij zijn rechten kan uit oefenen.
     
  • Beveiliging:
    De systemen en processen voor dataverwerking dienen op afdoende wijze te zijn beveiligd, om bijvoorbeeld een datalek te voorkomen. 

2.  Thematische speerpunten 2014 
 

Daarnaast zullen door het College de volgende thematische speerpunten gehanteerd worden:

 

 

  • Verwerking van persoonsgegevens binnen de arbeidsrelatie:
    Met als beoogd onderzoeksthema onder meer de verstrekking van personeelsgegevens aan derden.

 

 

  • Profilering:
    Met als beoogd onderzoeksthema onder meer het volgen van gebruikers op internet of via draadloze verbindingen (tracking&tracing).
  • Decentralisatie:
    Met als beoogd onderzoeksthema onder meer de verwerking en beveiliging van persoonsgegevens door lokale overheden.
  • Verwerking van medische gegevens:
    Met als onderzoeksthema onder meer de verwerking van medische gegevens door zorgaanbieders.
  • Verwerking van persoonsgegevens door politie en justitie. 

3.  Internationale samenwerking in 2014 

 

Evenals in 2013 zal de herziening van het Europese wettelijke kader voor gegevensbescherming, waarvan de voorgestelde Privacyverordening deel uitmaakt, veel aandacht krijgen. De Privacyverordening is inmiddels aangenomen door het Europees Parlement.

 

Daarnaast zal het College de internationale samenwerking opzoeken met andere toezichthouders om de effectiviteit van het onderzoek naar overtredingen van de privacyregelgeving te versterken. Tot slot zal het College aandacht blijven besteden aan initiatieven waarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden om de grote verschillen tussen de EU en de VS op het gebied van privacybescherming, te overbruggen.

Team

Related news

07.08.2018 NL law
General Data Protection Regulation comes into effect

Short Reads - On 25 May 2018, the European Union's General Data Protection Regulation (GDPR) came into effect. The GDPR replaces the EU's prior directive governing the processing and transfer of personal data, which was in place since 1995. As a regulation, the GDPR is directly applicable in all 28 EU member states and thus removes the need for national implementing legislation. However, the GDPR allows member states discretion in certain areas, as a result of which national legislation may still be implemented. In the Netherlands, the GDPR Implementation Act came into effect on 25 May 2018.

Read more

12.07.2018 NL law
Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing

Short Reads - Vanaf 25 mei 2018 zijn de Algemene verordening gegevensbescherming (Verordening (EU) 2016/679) (AVG) en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (Uitvoeringswet) van toepassing in Nederland. De AVG en de Uitvoeringswet vervangen de richtlijn betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens (Richtlijn 95/46/EG) en de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Read more

Our website uses cookies: third party analytics cookies to best adapt our website to your needs & cookies to enable social media functionalities. For more information on the use of cookies, please check our Privacy and Cookie Policy. Please note that you can change your cookie opt-ins at any time via your browser settings.

Privacy – en cookieverklaring