Short Reads

Cbp verricht eerste onderzoek naar schending cookieregels

Cbp verricht eerste onderzoek naar schending cookieregels

Cbp verricht eerste onderzoek naar schending cookieregels

04.06.2014 NL law

Op 13 mei jl. presenteerde het College bescherming persoonsgegevens (“Cbp“) zijn rapport van definitieve bevindingen naar aanleiding van een onderzoek bij het advertentiebemiddelingsbedrijf YD Display Advertising Benelux B.V. (“YD“). Uit het onderzoek bleek dat YD zonder toestemming tracking cookies plaatst om het surfgedrag van websitegebruikers te volgen. Hiermee overtreedt YD zowel de Telecommunicatiewet (“Tw“) als de Wet bescherming persoonsgegevens (“Wbp“).

YD helpt adverteerders en websites bij het plaatsen van gepersonaliseerde online advertenties, zgn. online behavourial targeting via tracking cookies. Tracking cookies zijn cookies waarmee het online-gedrag van websitegebruikers gevolgd kan worden. YD kan zo onder meer bijhouden of iemand een bepaalde advertentie, bijvoorbeeld voor een bepaald product, heeft bekeken. Vervolgens toont YD de dagen daarna op andere websites die de gebruiker bezoekt, advertenties over het eerdere bekeken product. Dit wordt retargeting genoemd. Daarnaast biedt YD bedrijven de mogelijkheid dat zij cookies plaatsen in de browsers van de websitegebruikers. Op grond van art. 11.7a Tw dient YD hiervoor geïnformeerde toestemming te vragen aan de websitegebruikers, hetgeen zij nalaat. YD meent aan de wet te voldoen  door de gebruikers een opt-outmogelijkheid te bieden, waarna er geen cookies meer worden geplaatst. Dit is echter niet afdoende: uit het feit dat iemand geen gebruik maakt van de opt-outmogelijkheid kan geen toestemming worden afgeleid. Bij toestemming moet het gaan om een actieve handeling van de websitegebruiker.

Omdat bij tracking cookies vaak ook persoonsgegevens van de gebruikers worden verwerkt – zij worden immers online gevolgd – moet YD zich ook houden aan de Wet bescherming persoonsgegevens, op grond waarvan eveneens toestemming (art. 8 sub a Wbp) aan de gebruiker moet worden gevraagd. Het verweer van YD dat zij geen persoonsgegevens verwerkt, wordt afgewezen. Vervolgens stelt YD zich op het standpunt dat zij geen toestemming voor de verwerking van de persoonsgegevens hoeft te vragen omdat zij een gerechtvaardigd bedrijfsbelang heeft dat zwaarder weegt dan het privacybelang van de websitegebruikers (art. 8 sub f Wbp).

Een beroep op het gerechtvaardigd belang is volgens het Cbp echter niet mogelijk. Allereerst moet YD sowieso al toestemming vragen voor het gebruik van de cookies op grond van de Telecommunicatiewet. Ten tweede geldt dat YD alleen een beroep kan doen op het gerechtvaardigd belang als YD voldoet aan de overige wettelijke eisen voor geldige “cookie toestemming” op grond van de Telecommunicatiewet. Dit is niet het geval nu geen toestemming voor het plaatsen en lezen van de cookies wordt gevraagd. Tot slot geldt dat een belangenafweging ook in het nadeel van YD zou uitvallen: het is voor websitegebruikers vaak niet duidelijk dat hun gegevens via cookies worden verwerkt en zij kunnen daardoor verrast worden door advertenties die hen achtervolgen op het web. Gebruikers moeten vrij kunnen surfen op het internet, zonder hierbij gevolgd te worden.

Het is de eerste keer dat het Cbp een onderzoek verricht naar het onrechtmatige gebruik van cookies. Tot daadwerkelijke handhaving van de regelgeving is vooralsnog niet overgegaan. Het Cbp geeft met dit rapport een duidelijk signaal af aangaande het onrechtmatig gebruiken van cookies. Het is daarbij van belang dat partijen zich realiseren dat naast de cookiebepaling van de Telecommunicatiewet ook de privacyregels van toepassing zijn.

 

Related news

20.11.2018 NL law
Seminar 'Personal data from a broader perspective: overlap inside and outside the privacy domain'

Seminar - On 20 November 2018, Stibbe will host a seminar on privacy. Several Stibbe lawyers will discuss personal data from a broader perspective and the overlap that can occur inside and outside the legal privacy domain.

Read more

12.10.2018 NL law
Tim Berners-Lee's Solid proposal: the future of data traffic?

Short Reads - The General Data Protection Regulation (GDPR) aims to strengthen the rights of individuals in respect of their personal data. Although this aim has been achieved to a certain extent, the fundamental framework of the way personal data is processed remains unchanged. Companies are still able to use large amounts of user data, in many cases without even obtaining their consent. Tim Berners-Lee, the inventor of the World Wide Web, has announced his plans for a decentralised web, in which users remain in control of their personal data.

Read more

10.10.2018 NL law
Ongevraagd advies Raad van State: normering van geautomatiseerde overheidsbesluitvorming

Short Reads - Op 31 augustus 2018 heeft de Afdeling advisering van de Raad van State (hierna: "Afdeling advisering") een 'Ongevraagd advies over de effecten van de digitalisering voor de rechtsstatelijke verhoudingen' betreffende de positie en de bescherming van de burger tegen een "iOverheid" uitgebracht. Het gebeurt niet vaak dat de Afdeling advisering zo een ongevraagd advies uitbrengt. Dit onderstreept het belang van de voortdurend in ontwikkeling zijnde technologie en digitalisering in relatie tot de verhouding tussen de overheid en de maatschappij.

Read more

23.08.2018 EU law
ECJ: Facebook fan page administrator is a joint data controller

Short Reads - On 5 June 2018, the European Court of Justice ("ECJ") decided on several preliminary questions that were raised in an administrative proceeding between the German Data Protection Authority ("GDPA") and Wirtschaftsakademie Schleswig-Holstein GmbH ("Wirtschaftsakademie"), a German educational services provider that offers its services through a Facebook fan page. In its decision, the ECJ held, among other things, that Wirtschaftsakademie qualifies as a data controller ex Article 2 under d Directive 95/46/EC[1] ("Privacy Directive").

Read more

Our website uses cookies: third party analytics cookies to best adapt our website to your needs & cookies to enable social media functionalities. For more information on the use of cookies, please check our Privacy and Cookie Policy. Please note that you can change your cookie opt-ins at any time via your browser settings.

Privacy – en cookieverklaring