Short Reads

Cbp verricht eerste onderzoek naar schending cookieregels

Cbp verricht eerste onderzoek naar schending cookieregels

Cbp verricht eerste onderzoek naar schending cookieregels

04.06.2014 NL law

Op 13 mei jl. presenteerde het College bescherming persoonsgegevens (“Cbp“) zijn rapport van definitieve bevindingen naar aanleiding van een onderzoek bij het advertentiebemiddelingsbedrijf YD Display Advertising Benelux B.V. (“YD“). Uit het onderzoek bleek dat YD zonder toestemming tracking cookies plaatst om het surfgedrag van websitegebruikers te volgen. Hiermee overtreedt YD zowel de Telecommunicatiewet (“Tw“) als de Wet bescherming persoonsgegevens (“Wbp“).

YD helpt adverteerders en websites bij het plaatsen van gepersonaliseerde online advertenties, zgn. online behavourial targeting via tracking cookies. Tracking cookies zijn cookies waarmee het online-gedrag van websitegebruikers gevolgd kan worden. YD kan zo onder meer bijhouden of iemand een bepaalde advertentie, bijvoorbeeld voor een bepaald product, heeft bekeken. Vervolgens toont YD de dagen daarna op andere websites die de gebruiker bezoekt, advertenties over het eerdere bekeken product. Dit wordt retargeting genoemd. Daarnaast biedt YD bedrijven de mogelijkheid dat zij cookies plaatsen in de browsers van de websitegebruikers. Op grond van art. 11.7a Tw dient YD hiervoor geïnformeerde toestemming te vragen aan de websitegebruikers, hetgeen zij nalaat. YD meent aan de wet te voldoen  door de gebruikers een opt-outmogelijkheid te bieden, waarna er geen cookies meer worden geplaatst. Dit is echter niet afdoende: uit het feit dat iemand geen gebruik maakt van de opt-outmogelijkheid kan geen toestemming worden afgeleid. Bij toestemming moet het gaan om een actieve handeling van de websitegebruiker.

Omdat bij tracking cookies vaak ook persoonsgegevens van de gebruikers worden verwerkt – zij worden immers online gevolgd – moet YD zich ook houden aan de Wet bescherming persoonsgegevens, op grond waarvan eveneens toestemming (art. 8 sub a Wbp) aan de gebruiker moet worden gevraagd. Het verweer van YD dat zij geen persoonsgegevens verwerkt, wordt afgewezen. Vervolgens stelt YD zich op het standpunt dat zij geen toestemming voor de verwerking van de persoonsgegevens hoeft te vragen omdat zij een gerechtvaardigd bedrijfsbelang heeft dat zwaarder weegt dan het privacybelang van de websitegebruikers (art. 8 sub f Wbp).

Een beroep op het gerechtvaardigd belang is volgens het Cbp echter niet mogelijk. Allereerst moet YD sowieso al toestemming vragen voor het gebruik van de cookies op grond van de Telecommunicatiewet. Ten tweede geldt dat YD alleen een beroep kan doen op het gerechtvaardigd belang als YD voldoet aan de overige wettelijke eisen voor geldige “cookie toestemming” op grond van de Telecommunicatiewet. Dit is niet het geval nu geen toestemming voor het plaatsen en lezen van de cookies wordt gevraagd. Tot slot geldt dat een belangenafweging ook in het nadeel van YD zou uitvallen: het is voor websitegebruikers vaak niet duidelijk dat hun gegevens via cookies worden verwerkt en zij kunnen daardoor verrast worden door advertenties die hen achtervolgen op het web. Gebruikers moeten vrij kunnen surfen op het internet, zonder hierbij gevolgd te worden.

Het is de eerste keer dat het Cbp een onderzoek verricht naar het onrechtmatige gebruik van cookies. Tot daadwerkelijke handhaving van de regelgeving is vooralsnog niet overgegaan. Het Cbp geeft met dit rapport een duidelijk signaal af aangaande het onrechtmatig gebruiken van cookies. Het is daarbij van belang dat partijen zich realiseren dat naast de cookiebepaling van de Telecommunicatiewet ook de privacyregels van toepassing zijn.

 

Related news

22.07.2021 NL law
Towards a European legal framework for the development and use of Artificial Intelligence

Short Reads - Back in 2014, Stephen Hawking said, “The development of full artificial intelligence could spell the end of the human race.” Although the use of artificial intelligence is nothing new and dates back to Alan Turing (the godfather of computational theory), prominent researchers – along with Stephen Hawking – have expressed their concerns about the unregulated use of AI systems and their impact on society as we know it.

Read more

19.07.2021 BE law
One year of Schrems II: a state of affairs for international data transfers

Articles - International data transfers have been the subject of intense debates ever since the Court of Justice issued its landmark judgement of Schrems I, on 6 October 2015. The intensity of the debate was further reinforced since the Schrems II decision one year ago, on 16 July 2020. The decision annulled the U.S. Privacy Shield and severely tightened the rules on the use of standard contractual clauses (“SCCs”).

Read more

18.05.2021 NL law
Kroniek: De bestuursrechtelijke aspecten van de AVG

Articles - Tom Barkhuysen, Steven Bastiaans en Fatma Çapkurt (Universiteit Leiden) schreven samen de eerste editie van de nieuwe jaarlijkse NTB kroniek: de bestuursrechtelijke aspecten van de AVG. Hierin bespreken zij onder meer de meest relevante (bestuursrechtelijke) jurisprudentie van het afgelopen jaar op het gebied van de AVG.

Read more

18.06.2021 NL law
FAQ: Wat houdt het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) in en wat is de verhouding tot de AVG?

Short Reads - (Digitale) gegevensuitwisseling in de zorg is een actueel thema. Illustratief is een item bij EenVandaag van april 2021 waarin de analoge werkwijze bij gegevensuitwisseling in de zorg wordt aangekaart, maar ook dit artikel in het NRC van afgelopen maand waarin verslag werd gedaan van een datalek waardoor duizenden gevoelige patiëntgegevens op straat kwamen te liggen. 

Read more

04.05.2021 NL law
Participatie en privacyregels: hoe te combineren onder de Omgevingswet?

Short Reads - In het stelsel van de Omgevingswet (Ow) is een belangrijke rol bedacht voor participatie bij de totstandkoming van besluiten. Het beoogde resultaat: tijdig belangen, meningen en creativiteit op tafel krijgen en daarmee een groter draagvlak en kwalitatief betere besluitvorming bereiken. Door een grotere betrokkenheid van meer personen gaan overheden en initiatiefnemers ook meer persoonsgegevens verwerken. Dit brengt privacyrisico’s met zich mee. Wat regelt de Ow op het gebied van privacy, de verwerking van persoonsgegevens en datagebruik?

Read more