Articles

Wetsvoorstel voor boetes tot EUR 810.000,- voor privacyschendingen ingediend

Wetsvoorstel voor boetes tot EUR 810.000,- voor privacyschendingen ingediend

Wetsvoorstel voor boetes tot EUR 810.000,- voor privacyschendingen ingediend

05.12.2014 NL law

Op 24 november jl. heeft staatssecretaris Teeven een tweede nota van wijziging ingediend op het wetsvoorstel tot aanpassing van de Wet bescherming persoonsgegevens ("Wbp"). Met de wijziging, die wordt doorgevoerd via onder meer een aanpassing van artikel 66 Wbp, wordt beoogd om het College bescherming persoonsgegevens ("Cbp") de bevoegdheid toe te kennen om (i) in meer gevallen en (ii) hogere bestuurlijke boetes op te gaan leggen.

1. Hoge boetes

Momenteel is deze bevoegdheid beperkt tot een aantal specifieke administratieve bepalingen, zoals het aanmelden van een gegevensverwerking bij het Cbp. Daarnaast is de hoogte van de mogelijk op te leggen boete laag (EUR 4500,-) en wordt deze in de praktijk niet opgelegd. Het wetsvoorstel breidt deze bevoegdheid uit tot een groot aantal algemene verplichtingen van de Wbp en voert boetecategorieën in die variëren van EUR 20.250,- voor relatief lichte overtredingen tot maximaal EUR 810.000,- voor opzettelijke en herhaaldelijke overtredingen, die grote maatschappelijke gevolgen kunnen hebben. Voor rechtspersonen wordt de hoogte van de boete geflexibiliseerd: dit betekent dat als de hoogste boetecategorie van EUR 810.000,- niet tot een passende bestraffing leidt, het Cbp een boete tot maximaal 10 procent van de jaaromzet van de rechtspersoon mag opleggen. Opmerkelijk (en voor de praktijk prettig) is dat de boete voor het niet aanmelden van een gegevensverwerking bij het Cbp, die tot nu toe als een van de weinige bepalingen van de Wbp wel beboetbaar was, zal komen te vervallen.

2. Bindende aanwijzing door Cbp

Het wetsvoorstel sluit aan bij de boetecategorieën zoals opgenomen in artikel 23 van het Wetboek van Strafrecht. Het Cbp mag echter pas overgaan tot het opleggen van een dergelijke bestuurlijke boete nadat het een bindende aanwijzing aan de overtreder heeft gegeven. Hierbij kan een termijn worden opgelegd waarin de overtreder de aanwijzing moet opvolgen. De overtreder kan tegen dit besluit bestuursrechtelijke rechtsmiddelen aanwenden, zoals het indienen van een bezwaarschrift. Het indienen daarvan heeft echter geen schorsende werking. Dit kan problematisch zijn nu er in de praktijk twee parallelle procedures kunnen gaan lopen. In situaties waarin sprake is van een opzettelijke overtreding van de materiële normen van de Wbp, bestaat de verplichting tot het geven van een bindende aanwijzing niet.

3. Cbp krijgt een nieuwe naam

Het Cbp zal indien het wetsvoorstel wordt aangenomen, voortaan als 'Autoriteit persoonsgegevens' door het leven gaan om aan te sluiten bij de terminologie van het Europese voorstel voor de nieuwe algemene privacyverordening en om de bestaande verwarring met het Centraal Planbureau (CPB) uit de wereld te helpen. Daarnaast moet het Cbp de richtsnoeren die ter uitleg en interpretatie van materiële normen van de Wbp waarvan bij overtreding een bestuurlijke boete kan worden opgelegd, worden opgesteld, in de toekomst laten goedkeuren door de Minister van Veiligheid en Justitie.

4. Kritiek Cbp op het voorstel

Het voorstel vloeit voort uit het regeerakkoord, waarin een uitbreiding van de boetebevoegdheid was opgenomen. Hierdoor wordt het toezicht versterkt en verschuift de focus van herstelsancties, zoals de last onder dwangsom die momenteel vaak door het Cbp wordt opgelegd, naar bestuurlijke beboeting. De vraag is echter of dit verschil in de praktijk merkbaar zal zijn, nu het Cbp eerst verplicht een bindende aanwijzing moet opleggen. Deze verplichting vloeit voort uit het advies van de Raad van State, die van mening is dat gelet op de 'vage' normen van de Wbp, het ongewenst is dat zonder voorafgaande waarschuwing een boete wordt opgelegd. Het Cbp kan zich echter in dit deel van het voorstel niet vinden: het voelt zich 'tandeloos' en meent dat het hierdoor niet snel en effectief zal kunnen optreden. De vrees bestaat dat bedrijven en organisaties zich hierdoor niet geroepen zullen voelen om de wet na te leven.

Tandeloos of niet, een ding is zeker: het creëren van een ruimere boetebevoegdheid toont aan dat na vele jaren van praten en lobbyen de naleving van de privacyregels serieus wordt genomen. Privacy compliance is hiermee een boardroomissue geworden en zal naar verwachting in 2015 bij menig bedrijf op de agenda staan.

 

Team

Related news

22.07.2021 NL law
Towards a European legal framework for the development and use of Artificial Intelligence

Short Reads - Back in 2014, Stephen Hawking said, “The development of full artificial intelligence could spell the end of the human race.” Although the use of artificial intelligence is nothing new and dates back to Alan Turing (the godfather of computational theory), prominent researchers – along with Stephen Hawking – have expressed their concerns about the unregulated use of AI systems and their impact on society as we know it.

Read more

19.07.2021 BE law
One year of Schrems II: a state of affairs for international data transfers

Articles - International data transfers have been the subject of intense debates ever since the Court of Justice issued its landmark judgement of Schrems I, on 6 October 2015. The intensity of the debate was further reinforced since the Schrems II decision one year ago, on 16 July 2020. The decision annulled the U.S. Privacy Shield and severely tightened the rules on the use of standard contractual clauses (“SCCs”).

Read more

18.05.2021 NL law
Kroniek: De bestuursrechtelijke aspecten van de AVG

Articles - Tom Barkhuysen, Steven Bastiaans en Fatma Çapkurt (Universiteit Leiden) schreven samen de eerste editie van de nieuwe jaarlijkse NTB kroniek: de bestuursrechtelijke aspecten van de AVG. Hierin bespreken zij onder meer de meest relevante (bestuursrechtelijke) jurisprudentie van het afgelopen jaar op het gebied van de AVG.

Read more

18.06.2021 NL law
FAQ: Wat houdt het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) in en wat is de verhouding tot de AVG?

Short Reads - (Digitale) gegevensuitwisseling in de zorg is een actueel thema. Illustratief is een item bij EenVandaag van april 2021 waarin de analoge werkwijze bij gegevensuitwisseling in de zorg wordt aangekaart, maar ook dit artikel in het NRC van afgelopen maand waarin verslag werd gedaan van een datalek waardoor duizenden gevoelige patiëntgegevens op straat kwamen te liggen. 

Read more

04.05.2021 NL law
Participatie en privacyregels: hoe te combineren onder de Omgevingswet?

Short Reads - In het stelsel van de Omgevingswet (Ow) is een belangrijke rol bedacht voor participatie bij de totstandkoming van besluiten. Het beoogde resultaat: tijdig belangen, meningen en creativiteit op tafel krijgen en daarmee een groter draagvlak en kwalitatief betere besluitvorming bereiken. Door een grotere betrokkenheid van meer personen gaan overheden en initiatiefnemers ook meer persoonsgegevens verwerken. Dit brengt privacyrisico’s met zich mee. Wat regelt de Ow op het gebied van privacy, de verwerking van persoonsgegevens en datagebruik?

Read more