Short Reads

Podcast: Algemene zorgplicht en veiligheid op de werkvloer

Podcast: Algemene zorgplicht en veiligheid op de werkvloer

Podcast: Algemene zorgplicht en veiligheid op de werkvloer

04.11.2021 NL law

Astrid Helstone en Judica Krikke leggen in hun podcast uit wat de algemene zorgplicht van werkgevers betekent voor de veiligheid op kantoor.

Corona laat nog niet los. Met de recent aangekondigde overheidsmaatregelen en het advies om deels thuis te werken, is de vraag actueel wat werkgevers op de werkvloer van werknemers mogen vragen en hoe zij kunnen voldoen aan hun plicht om een veilige werkomgeving te creëren. Het is dus niet alleen in het belang van werkgevers om die werkplek besmettingsvrij te houden, het is ook een plicht een veilige werkomgeving te creëren. Vragen naar de vaccinatiestatus van werknemers, of het uitkeren van een bonus wanneer werknemers zich laten vaccineren, kunnen middelen zijn om daaraan bij te dragen. Maar mag dat eigenlijk wel? En is dat effectief?

In deze podcast leggen zij uit wat de zorgplicht voor werkgevers betekent voor de veiligheid op kantoor. Zij geven praktische tips voor maatregelen die werkgevers wel, en vooral niet kunnen nemen en kijken daarbij naar recente maatregelen uit binnen- en buitenland.

Podcastserie over de algemene zorgplicht van werkgevers

De aflevering ‘De algemene zorgplicht en veiligheid op de werkvloer’ is onderdeel van een tweedelige serie over de algemene zorgplicht van werkgevers waarin we onderzoeken wat die zorgplicht betekent voor de veiligheid op kantoor en het thuiswerken. In de tweede aflevering gaan we in op de algemene zorgplicht en wat dat betekent voor thuiswerken.

De volledige podcastserie en eerdere podcasts zijn te volgen via het podcastkanaal ‘Stibbe Legal Insights’ op Spotify (klik) of Apple Podcasts (klik).

Team

Related news

11.05.2022 NL law
De afweging van grondrechten in het kader van corona

Articles - COVID-19 heeft de maatschappij voor dilemma’s geplaatst bij de afweging van volksgezondheid en bescherming van kwetsbaren tegenover vrijheden van het individu. In Tijdschrift voor Arbeidsrecht in Context schetsen Frederiek Fernhout en Judica Krikke de onderliggende rechten en vrijheden die vastgelegd zijn in het Europese grondrechtenkader, de AVG en nationale arbeidswetgeving en bespreken zij hoe deze tegen elkaar moeten worden afgewogen in de context van coronamaatregelen.

Read more

26.04.2022 EU law
Digital Law Up(to)date: Further clarification by the CJEU on the retention of traffic and location electronic communications data for the purpose of combating serious crime

Articles - On 5 April 2022, the Grand Chamber of the Court of Justice of the European Union first confirmed that EU law precludes national legislative measures which provide, as a preventative measure, for the general and indiscriminate retention of traffic and location data relating to electronic communications, for the purpose of combating serious crime.

Read more

11.05.2022 NL law
Proposal for a Directive on Corporate Sustainability Due Diligence

Short Reads - On 23 February 2022 the European Commission (the "Commission") published a proposal for a Directive on Corporate Sustainability Due Diligence (the "CSDD proposal"). This long awaited proposal – if adopted unchanged – will require certain (very) large EU and non EU companies to set 

Read more