Short Reads

Actualiteiten milieustrafrecht: zorgelijke ontwikkelingen

Actualiteiten milieustraftrecht: zorgelijke ontwikkelingen

Actualiteiten milieustrafrecht: zorgelijke ontwikkelingen

08.06.2021 NL law

Vrijdag 28 mei jl. hadden wij een inspirerend webinar over actualiteiten op het gebied van milieustrafrecht. Wij spraken gedurende 90 minuten onder meer over aansprakelijkheden van bestuurders, de zorgplichten, incidentenrapportages vanuit strafrechtelijk- en bestuursrechtelijk perspectief.

Graag delen wij een aantal take aways met u:

  1. Zorgplichten. Bedrijven zien zich meer en meer geconfronteerd met verstrekkende zorgplichten. Dat zal onder de Omgevingswet zeker niet minder worden. Het is voor ondernemingen complex om in de dagelijkse praktijk met deze ruim geformuleerde zorgplichten te werken, onder de dreiging van vergaande handhavingsmogelijkheden. De figuur van de zorgplicht is nu en in het kader van de Omgevingswet zorgelijk omdat niet alleen vooraf maar ook achteraf niet goed is te zeggen of sprake is van een overtreding van de zorgplicht. Voor bedrijven is waakzaamheid daarom geboden. 
  1. Aansprakelijkheden leidinggevenden. Er is een onmiskenbare tendens om managers en bestuurders steeds vaker strafrechtelijk aansprakelijk te stellen. Waar eerst vooral werd opgetreden tegen de onderneming, wordt nu ook actief gekeken naar de mogelijke betrokkenheid van feitelijk leidinggevenden. Kortom: wij zien in de handhavingspraktijk een zekere druk ontstaan om te komen tot een ruimere aansprakelijkstelling. Dreigt hier een vorm van risico-aansprakelijkheid? Daarnaast zien wij dat de ABRvS het begrip ‘feitelijk leidinggevenden’ wat ruimhartig uitlegt vanwege het ontbreken daarin van een opzetvereiste.
  1. Incidentenrapportages. Een andere tendens is dat de rapportages die bedrijven (moeten) opstellen na een incident, steeds vaker tegen henzelf gebruikt worden, dan wel tegen hun eigen werknemers. Daar is de incidentrapportage volgens ons niet voor bedoeld. Als na een ongeval een rapportage wordt opgesteld, dan is het belangrijk om dat te weten. Zorgvuldigheid is in dat kader dus geboden. 

 

We kijken uit naar een volgend webinar waar wij praktische oplossingen aanreiken, terwijl wij ook graag met u verder discussiëren over actuele ontwikkelingen.

Sprekers: Daan Doorenbos, Monique van der Linden en Valérie van ’t Lam

Moderators: Lisa van der Maden en Jakoline Winkels

Het bericht ‘Actualiteiten milieustrafrecht: zorgelijke ontwikkelingen‘ is een bericht van Stibbeblog.nl.

Team

Related news

21.09.2021 NL law
Mogen grote steden woningbeleggers in alle wijken weren?

Short Reads - Gemeenten krijgen binnenkort een nieuw instrument in de strijd tegen woningnood: opkoopbescherming. Dit is een vergunningplicht voor het verhuren van een recent aangeschafte woning. Het doel daarvan is het weren van opkopende beleggers die delen van de woningmarkt domineren. Onder meer de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Amsterdam hebben al gezegd hiervan gebruik te zullen maken in de hele gemeente. Dat laatste is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Read more

13.09.2021 NL law
Adopting the new Standard Contractual Clauses to secure international personal data transfers

Short Reads - Recently, the European Commission issued an implementing decision on standard new contractual clauses (“SCCs”) for the transfer of personal data to countries outside the European Economic Area. Organisations need to use the new SCCs from 27 September 2021 and onwards. Transitional periods apply for existing international data transfer agreements. To meet their obligations under the General Data Protection Regulation, organisations need to make the appropriate changes in time.

Read more

09.09.2021 BE law
Digital Law Up(to)date: (1) Parliamentary initiatives about cyber attacks; (2) ‘Zero tariff’ options before the CJEU; and (3) Council of State, GDPR and encryption

Articles - In this blog, we briefly present three interesting news in the field of digital law: (1) Parliamentary initiatives to tackle cyber attacks (2) "Zero tariff" options and open internet access do not mix! (3) Council of State, GDPR and encryption: validation of a decision of the Flemish Authorities

Read more