De SPAC (special purpose acquisition company)

Article
NL Law
In deze bijdrage, geschreven door Derk Lemstra en Rik van Kessel, wordt de special purpose acquisition company, kortweg SPAC besproken.

De SPAC, heeft in de VS de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. Een SPAC is een lege huls die een beursnotering verkrijgt, en vervolgens probeert binnen twee jaar een substantieel belang in een target te verwerven, waardoor die target beursgenoteerd wordt. In Nederland is de SPAC (vooralsnog) een zeldzaam fenomeen. Recent is er in Nederland voor het eerst in tien jaar weer een SPAC geweest: Dutch Star Companies One N.V. (DSCO). Na haar IPO in februari 2018, vond DSCO in CM.com een target. In februari 2020 werd de business combination via een fusie afgerond, waarmee CM.com een notering aan Euronext Amsterdam verkreeg.

De SPAC is geen juridischvastomlijnd begrip. Er bestaat geen specifieke EU- of Nederlandse wet- of regelgevingvoor de SPAC. Mede daarom beoogt deze bijdrage vanuit het algemene (ondernemings)recht een beknopt overzicht te bieden van aandachtspunten voor de bij een SPAC betrokken partijen.

Lees hun bijdrage hier.

Dit artikel is verschenen in Ondernemingsrecht 2020/143