Klimaatbeleid nog onvoldoende in de dagelijkse praktijk van accountants

Article
NL Law

Uit onderzoek van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) samen met de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) blijkt dat externe accountants zich nog onvoldoende bezighouden met klimaatvraagstukken. Het onderwerp CO2-uitstoot wordt door driekwart van zowel cliënten als hun accountants niet geagendeerd.

Meer dan de helft van de cliënten heeft geen CO2-beleid. Vertaling van CO2-beleid naar doelen, meten en rapporteren wordt nauwelijks waargenomen. De meeste accountants zijn persoonlijk wel bezorgd over klimaatverandering. Een minderheid is voorstander van verplichte rapportage en assurance van CO2-uitstoot. De helft vindt CO2-beprijzing een geschikt instrument voor terugdringing van deze uitstoot.

In het onderzoek van de NBA en RuG is onderzocht in hoeverre externe accountants betrokken zijn bij het realiseren van minder CO2-uitstoot. De bevindingen zijn opgenomen in het rapport ‘CO2 onder controle?’. Het rapport is een vervolg op het eerdere onderzoeksrapport ‘CO2 staat nauwelijks op de financiële agenda’, dat werd gepubliceerd in 2018. De aanpak van CO2-uitstoot door bedrijven schiet tekort, was toen de voornaamste conclusie.

De NBA ziet in de uitkomsten van dit ledenonderzoek een nadrukkelijk signaal dat er meer aandacht nodig is voor het onderwerp CO2-reductie, bij zowel accountants als bij hun cliënten. Het onderzoek constateert een afwachtende houding aan beide kanten, terwijl de maatschappij behoefte heeft aan meer inzicht in klimaatprestaties. Accountants voorzien dat hun betrokkenheid hierbij zal toenemen. De beroepsorganisatie beschouwt het als haar taak om hen hierin te stimuleren en faciliteren.

Bron: NBA