Collectieve arbeidsovereenkomst over werkloosheid wegens economische oorzaken

Article
BE Law

In het kader van de crisismaatregelen m.b.t. het coronavirus heeft de Nationale Arbeidsraad een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten inzake de volledige of gedeeltelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst voor bedienden bij gebrek aan werk wegens economische oorzaken. We bespreken in het kort de invloed van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

English version

Werkloosheid wegens economische oorzaken – NAR CAO

In het kader van de crisismaatregelen m.b.t. het coronavirus heeft de Nationale Arbeidsraad (NAR) een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) gesloten inzake de volledige of gedeeltelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst voor bedienden bij gebrek aan werk wegens economische oorzaken.

Deze CAO is hoofdzakelijk van belang voor ondernemingen die bedienden tewerkstellen en economische moeilijkheden ondervinden door de crisis m.b.t. het coronavirus en dus werkloosheid wegens economische redenen willen toepassen, en waar er geen ondernemings- of sectorale CAO bestaat omtrent de tijdelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst voor bedienden bij gebrek aan werk. Deze ondernemingen moeten geen ondernemingsplan/CAO opstellen.

Bepaalde duur

De CAO is van toepassing tussen 18 maart 2020 en 30 juni 2020 en op regelingen van gedeeltelijke of volledige schorsing waarvan de begin- en einddatum vallen tijdens de geldigheidsduur van deze CAO. Afhankelijk van de evaluatie van de maatregelen, kan de CAO verlengd worden.

Voorwerp

Deze CAO voert een regeling in voor de volledige en/of gedeeltelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst van bedienden bij een erkenning als onderneming in moeilijkheden teneinde werkloosheidsuitkeringen te ontvangen.

Suppletief karakter

Deze CAO doet geen afbreuk aan de reeds bestaande sectorale CAO's, ondernemings-CAO's of ondernemingsplannen. Ondernemingen die reeds een ondernemingsplan hebben ingediend dat nog niet werd goedgekeurd, vallen onder deze CAO. Het blijft mogelijk om op sectoraal of ondernemingsniveau zelf CAO's of ondernemingsplannen uit te werken.

Procedure

Voor het verkrijgen van werkloosheidsuitkeringen wegens economische oorzaken voor bedienden dienen zowel (1) de procedure met betrekking tot de erkenning als onderneming in moeilijkheden in het kader van de tijdelijke schorsing van de arbeidsovereenkomst (FOD WASO), als (2) de procedure met betrekking tot de aanvraag van de tijdelijke werkloosheid (RVA) te worden nageleefd.

Duur van de tijdelijke schorsing

De maximale duur van de volledige schorsing van de arbeidsovereenkomst bedraagt thans 16 weken, en 26 weken bij een regeling van gedeeltelijke schorsing. Bij een combinatie van de volledige en de gedeeltelijke schorsing, komt één week volledige schorsing overeen met twee weken gedeeltelijke schorsing.

Aanvullende vergoeding

Een bediende wiens arbeidsovereenkomst wordt geschorst in de huidige situatie, ontvangt bij werkloosheid wegens economische redenen een toeslag van minstens 5 EUR per dag werkloosheid ten laste van de werkgever. Indien arbeiders in de onderneming een hoger bedrag ontvangen omwille van de op hen van toepassing zijnde sectorale regeling – of bij gebrek aan arbeiders in de onderneming: indien het paritair comité (dat van toepassing zou zijn indien er arbeiders zouden zijn) een hogere vergoeding toekent  – zal het supplement voor de bedienden minstens gelijkwaardig zijn aan dat van deze arbeiders.

Deze informatie dateert van 19 maart 2019 en kan het voorwerp vormen van wijzigingen. Wij volgen dit op de voet op.