Stand van zaken gebruik apps in de strijd tegen corona

Article
NL Law
Minister de Jonge heeft op 7 april aangegeven in het kader van de maatregelen tegen het coronavirus de mogelijkheden te verkennen van het gebruik van apps voor een volgende fase van ‘testen, traceren en thuisrapportage’.

De minister ziet twee mogelijke soorten apps. Een app voor ‘traceren’, die bijhoudt bij welke andere appgebruikers een besmette persoon in de buurt is geweest, om het bron en contactonderzoek van de GGD te ondersteunen. Deze app zou appgebruikers die besmettingsrisico gelopen hebben, daarover een bericht kunnen sturen. Gebruikers die zo’n bericht hebben ontvangen, zouden gevraagd kunnen worden een tweede app te installeren, waarmee zij dagelijks hun gezondheidssituatie aan een arts in de regio kunnen doorgeven.

Voor een succesvol gebruik van de apps is van belang dat ze door veel mensen worden gebruikt. De minister hecht eraan dat bij de inzet van dit soort apps de privacy gewaarborgd is en ze het werk van de GGD ondersteunen. Momenteel wordt naar de mogelijkheden gekeken. Het beleid zal verder worden uitgewerkt voor 28 april a.s.. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaf eerder al aan dat het gebruik van telecom data een wet zou vereisen en dat voor inzage in medische dossiers in beginsel de toestemming van de patiënt vereist is. Op 8 april heeft zij nogmaals bevestigd dat dergelijke apps alleen kunnen als de privacy gewaarborgd is.

De EU Commissie heeft op 8 april jl. een aanbeveling (recommendation) gedaan waarin zij de stappen uiteenzet voor een pan-Europese aanpak voor het creëren van een ‘Toolbox’ voor het gebruik van technologie en data, waaronder apps en het gebruik van mobiliteitsdata, in de strijd tegen het coronavirus. Hierin wordt gefocust op zowel apps ter waarschuwing en contacttracering als op het gebruik van geaggregeerde en geanonimiseerde mobiliteitsdata om het verloop en de ontwikkeling van het virus te modelleren en de effectiviteit van de maatregelen van de lidstaten te monitoren. De Toolbox moet o.a. samen met de European Data Protection Board (EDPB) worden ontwikkeld voor 15 april a.s. De EDPB heeft mandaten afgegeven aan twee van haar expertgroepen om richtlijnen (guidance) te ontwikkelen ten aanzien van het gebruik van geolocatie en andere volginstrumenten en het gebruik van gezondheidsgegevens voor onderzoeksdoeleinden in de context van de uitbraak van het coronavirus. In de mandaten worden al een aantal privacy gerelateerde aandachtspunten genoemd, zoals bijv.  de effectiviteit van aggregatie- en anonimiseringstechnieken, de toepassing van beginselen als rechtmatigheid, noodzakelijkheid, proportionaliteit, accuraatheid en data minimalisatie voor de verschillende wijzen van het verzamelen van locatie data of volgen van interacties tussen data subjecten, etc.

Voor meer informatie zie:

Meer over het coronavirus

Meer publicaties over de impact van het coronavirus leest u op onze website. Hier vindt u ook een lijst met contactpersonen binnen ons kantoor die u kunnen adviseren bij vragen over de implicaties van het coronavirus voor uw bedrijf.