Steven Hijink over vertrouwen en transparantie in het ondernemingsrecht

Article
NL Law
Steven Hijink sprak op 9 november 2018 zijn inaugurale rede uit met als titel: 'Vertrouwen en transparantie' – de complexe verhouding tussen transparantieverplichtingen en vertrouwen in het ondernemingsrecht. De bewerkte tekst van zijn oratie is gepubliceerd in Ondernemingsrecht. Tevens gaf hij naar aanleiding van zijn oratie kortgeleden een interview in Spotlight, het vaktechnisch bulletin van PwC over accountancy.

Vertrouwen en transparantie

Veel transparantievoorschriften in het ondernemingsrecht beogen bij te dragen aan (herstel van) vertrouwen. De gedachte van de wetgever daarbij is telkens dat het opleggen van transparantieverplichtingen bijdraagt aan – of leidt tot herstel van – vertrouwen. Of dat doel in de praktijk wordt bereikt, is alleen twijfelachtig. ‘Vertrouwen’ is namelijk een complex begrip. Wet- en regelgevers moeten daarom, áls zij echt willen bijdragen aan (herstel van) ‘vertrouwen’, veel beter nadenken – en veel beter onderzoek (laten) doen – om te kijken of (verder verruimen van) transparantie daaraan bijdraagt.

In de bewerkte tekst van zijn oratie legt Steven onder andere uit of het opleggen van transparantieverplichtingen aan ondernemingen door de wetgever bijdraagt aan vertrouwen. In het interview in Spotlight is hij onder meer kritisch over de voortdurende roep om meer transparantie.

Lees de oratie in Ondernemingsrecht.

Lees het interview in Spotlight.