Testen van zelfrijdende auto's sinds 1 juli 2019 vergemakkelijkt

Article
NL Law

Op 1 juli 2019 is de Experimenteerwet zelfrijdende auto's in werking getreden (Stb. 2019, 240), Het betreft een wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 (Wvw) waardoor het testen van zelfrijdende auto's (met besturing op afstand) makkelijker wordt. De wetswijziging vormt een belangrijke stap om belemmeringen in de huidige regelgeving weg te nemen en ruim baan te maken voor nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's.

"Vanuit de doelstelling dat zelfrijdende auto’s kunnen bijdragen aan veiligheid, bereikbaarheid en duurzaamheid wil de regering (grootschalige) experimenten faciliteren met motorrijtuigen waarbij systemen de rijtaak tijdelijk of permanent overnemen van de mens. Omdat deze systemen nog volop in ontwikkeling zijn en het nog onbekend is hoe de zelfrijdende auto er in de toekomst uit zal zien, zullen deze systemen eerst door middel van experimenten onder voorwaarden op de weg worden toegelaten." (Memorie van Toelichting, Kamerstukken II, 2017/18, 34838, 3).

Kort gezegd voorziet de wijziging van de Wvw er in dat de Minister van Infrastructuur en Waterstaat vergunning voor ten hoogste drie jaar kan verlenen om het testen van zelfrijdende auto's, waarbij de bestuurder zich buiten de auto bevindt, toe te staan. Voor een meer uitgebreide toelichting op de Experimenteerwet zelfrijdende auto's, zie ons eerdere blogbericht hierover van 2 mei 2018.