Huur van 230a-ruimte versus erfpacht; een rechtsvergelijking

Article
NL Law

In Nederland is het gebruikelijk dat commercieel vastgoed door private vastgoedbeleggers wordt verhuurd. Het gebruik van het instrument erfpacht lijkt minder populair. Uit interviews met een tiental binnenlandse en buitenlandse private vastgoedbeleggers is naar voren gekomen dat Nederlandse beleggers het idee hebben dat een erfpacht (veel) minder flexibel is dan een huur. Buitenlandse beleggers zijn over het algemeen niet goed bekend met de rechtsfiguur erfpacht en volgen bij voorkeur hetgeen in de Nederlandse markt gebruikelijk is.

Op basis van voornoemde interviews heeft Boris Cammelbeeck een selectie gemaakt van de – voor de private vastgoedbelegger – meest relevante onderwerpen. Met betrekking tot het vastgoedobject heeft hij zich beperkt tot bedrijfsruimte in de zin van art. 7:230a BW. 

Boris Cammelbeeck heeft de Master of Real Estate (MRE) opleiding aan de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) gevolgd. In het kader van zijn afstudeerscriptie heeft hij onderzoek gedaan naar de belangrijkste civielrechtelijke en fiscale verschillen en overeenkomsten tussen huur van 230a-ruimte en erfpacht. 

Het artikel is een bewerking van zijn scriptie en is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte 2019 nr. 6. 

Lees de volledige publicatie of de gehele afstudeerscriptie