Wet Markt en Overheid opnieuw verlengd in afwachting van nieuwe regels over de verhouding tussen markt en overheid

Article
NL Law
Expertise

De werking van de Wet Markt en Overheid is met twee jaar verlengd. Ondertussen werkt de wetgever door aan reeds aangekondigde aanpassingen van de wet. De huidige gedragsregels voor overheden die economische activiteiten verrichten blijven door de verlenging van toepassing (hoofdstuk 4b Mededingingswet) tot 1 juli 2021.

Wat is in een notendop de inhoud van de Wet Markt en Overheid?

  1. Overheden dienen zich op grond van de Wet Markt en Overheid aan vier gedragsregels te houden bij het verrichten van economische activiteiten. Deze gedragsregels zijn:
    • Doorberekenen kosten: overheden moeten bij het verrichten van economische activiteiten de integrale kosten doorberekenen aan afnemers.
    • Bevoordelingsverbod: overheden worden geacht overheidsbedrijven geen voorkeursbehandeling te geven ten opzichte van andere ondernemingen.
    • Waterscheiding gegevensgebruik: overheden mogen gegevens die zij hebben verkregen in het kader van de uitoefening van publiekrechtelijke bevoegdheden niet gebruiken voor hun economische activiteiten, tenzij zij deze gegevens ook aan derden ter beschikking stellen.
    • Functiescheiding: ambtenaren kunnen niet tegelijkertijd betrokken zijn bij de uitoefening van publiekrechtelijke bevoegdheden en het uitvoeren van economische activiteiten van een overheid op hetzelfde gebied.
  2. Indien een overheid meent een economische activiteit in het algemeen belang te (moeten) verrichten, kan de overheid zo nodig van deze voornoemde gedragsregels afwijken. Hiertoe moet een overheid een aanwijzingsbesluit nemen waarin aangeven wordt dat de betreffende economische activiteit in het algemeen belang verricht wordt (bijvoorbeeld om een bepaald marktfalen te corrigeren).
  3. Het CBb heeft overwogen dat een dergelijk aanwijzingsbesluit aan bepaalde motiveringseisen moet voldoen. Wij hebben in een eerder blog bij deze rechtspraak stilgestaan.

Het is nu dus wachten op de aangekondigde aanpassingen van de Wet Markt en Overheid. Die aanpassingen houden mogelijk een aanscherping in. Uit een eerdere consultatie kan afgeleid worden dat het voornemen bestaat om het gebruik van aanwijzingsbesluiten meer aan banden te leggen. Dit om ondernemers nog meer te beschermen tegen de concurrentie met overheden. De Wet Markt en Overheid is dus weliswaar verlengd, maar de wet kan nog niet als rustig bezit aangemerkt worden.