Articles

Privacytoezichthouder krijgt tanden: hoge privacyboetes en meldplicht datalekken op komst

Privacytoezichthouder krijgt tanden: hoge privacyboetes en meldplicht datalekken op komst

Privacytoezichthouder krijgt tanden: hoge privacyboetes en meldplicht datalekken op komst

01.10.2015 NL law

Eind mei heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel waarmee hoge boetes bij niet-naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens worden geïntroduceerd, aangenomen. Ook zijn bedrijven binnenkort verplicht om datalekken aan de privacytoezichthouder te melden en in bepaalde gevallen ook aan de personen van wie gegevens gelekt zijn.

Niet-naleving van de privacywetgeving kan leiden tot een bestuurlijke boete van maximaal € 810.000,- of – indien de toezichthouder daar aanleiding toe ziet – zelfs tot 10% van de jaaromzet van de onderneming. Daarnaast krijgt het College bescherming persoonsgegevens na inwerkingtreding van het wetsvoorstel een nieuwe naam en zal voortaan de Autoriteit persoonsgegevens heten. De aangescherpte wetgeving treedt op 1 januari 2016 in werking.

Related news

24.05.2018 EU law
Countdown 1 day until GDPR : Will administrative fines for violation of the GDPR increase compared to the fines imposed by current national regimes?

Short Reads - Only 1 more day to go before the GDPR becomes fully effective. Preparing your company for the application of this new regulation requires a correct understanding of its principles. Each week, we highlight one particular misconception regarding the interpretation of the GDPR.

Read more

11.05.2018 NL law
Privacy in een nieuw jasje: een vergelijking van beschermingsniveau tussen de Wbp en de AVG

Articles - De AVG zal op 25 mei 2018 inwerking treden. Dit zal de privacyregelgevingaanscherpen. Door een territoriale uitbreiding van het toepassingsbereik van de regelgeving, meer focus te leggen op (verplichte) controle van naleving van de verordening voorafgaand aan een verwerking van persoonsgegevens, in combinatie met een uitgebreider arsenaal aan handhavingsinstrumenten voor de Autoriteit Persoonsgegevens, zal de bescherming van privacy voor burgers in de EU toenemen.

Read more

Our website uses cookies: third party analytics cookies to best adapt our website to your needs & cookies to enable social media functionalities. For more information on the use of cookies, please check our Privacy and Cookie Policy. Please note that you can change your cookie opt-ins at any time via your browser settings.

Privacy – en cookieverklaring