Articles

College bescherming persoonsgegevens presenteert agenda 2015

College bescherming persoonsgegevens presenteert agenda 2015

College bescherming persoonsgegevens presenteert agenda 2015

30.01.2015 NL law

Afgelopen woensdag, op de Internationale Dag van de Privacy, heeft het College bescherming persoonsgegevens, de Nederlandse privacytoezichthouder, de agenda van het College voor 2015 gepresenteerd. De aangekondigde werkwijze en thematische speerpunten worden in deze TMT Alert kort beschreven. Zij geven de prioritering van het College weer in zijn toezichthoudende en handhavende activiteiten voor 2015.

1. Werkwijze Cbp 2015
Het College zal tips die het ontvangt over mogelijke privacyovertredingen opvolgen als het meent dat het gaat om:

  • ernstige overtredingen van de wet;
  • die structureel van aard zijn;
  • veel mensen treffen; en
  • waarbij het Cbp verschil kan maken door zijn bevoegdheden uit te oefenen.

Daarnaast is een wetsvoorstel aanhangig om het Cbp een bestuurlijke boetebevoegdheid te geven die kan oplopen tot EUR 810.000,- of 10 procent van de jaaromzet van een rechtspersoon.

2. Thematische speerpunten 2015
Het College zal zich in 2015 op vijf thema's richten:

  • Profiling & Big Data:
    • Beoogde onderzoeksthema's onder meer het volgen van gebruikers via digitale apparatuur zoals smartphones, smart tv's en smart meters (tracking & tracing).
  • Bijzondere persoonsgegevens:
    • Beoogde onderzoeksthema's onder meer de uitwisseling van strafrechtelijke gegevens door politie en justitie en het verzamelen van medische gegevens via sensoren die in steeds meer apparaten zijn ingebouwd.
  • Verwerking van persoonsgegevens bij lokale overheden:
    • Beoogde onderzoeksthema's onder meer het gebruik van 'alternatief' cameratoezicht zoals drones en slimme camera's in het lokale domein. Daarnaast aandacht voor de verwerking van persoonsgegevens in het kader van de overdracht van het sociale domein van de landelijke overheid naar de gemeenten.
  • Persoonsgegevens in de arbeidsrelatie:
    • Beoogde onderzoeksthema's onder meer cameratoezicht en verzuimregistratie.
  • Beveiliging van persoonsgegevens, mede in het licht van vermoedelijke inwerkingtreding in 2015 van de meldplicht datalekken.

3. Internationale samenwerking
Het Cbp zal dit jaar de 37e internationale conferentie van privacytoezichthouders organiseren in Amsterdam met als thema 'Privacy Bridges.' Onderzocht en besproken zal worden op welke wijze de privacykloof die tussen Europa en de Verenigde Staten is ontstaan, door samenwerking gedicht kan worden.

Team

Related news

29.07.2020 NL law
Over temperaturen ten tijde van corona

Articles - Met haar standpunt ten aanzien van het meten van temperaturen van werknemers, geeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) verduidelijking over de reikwijdte van haar toezicht. Deze nuancering houdt in dat, als er geen sprake is van verwerking van persoonsgegevens, de AVG niet geldt en de AP dus niet handhavend kan optreden.

Read more

03.07.2020 NL law
E-book NOW-2: Second Temporary Emergency Bridging Measure Work Retention

Articles - On 17 March 2020, the Dutch cabinet announced the first emergency package of support measures to alleviate the economic consequences of the corona crisis. This emergency package inter alia comprised the First Temporary Emergency Bridging Measure for the purpose of Work Retention (“NOW-1”) and the Temporary Bridging Measure for Self-Employed Persons (“Tozo-1”).

Read more

27.07.2020 NL law
Outsourcing laws and Regulation in the Netherlands – 2020

Articles - Are there any additional legal or regulatory requirements for outsourcing transactions undertaken by government or public sector bodies? What formalities are required to transfer, lease or license assets on an outsourcing transaction? Or, What are the most material legal or regulatory requirements and issues concerning data security and data protection that may arise on an outsourcing transaction?

Read more

03.07.2020 NL law
E-book NOW-2: Tweede tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid

Articles - Op 17 maart 2020 kondigde het kabinet het eerste noodpakket aan met steunmaatregelen om de economische gevolgen van de coronacrisis te dempen. Onderdeel van dit noodpakket zijn onder andere de Eerste tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (“NOW-1”) en de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (“Tozo-1”).

Read more