Reactie Stibbe op het Voorstel voor herziening van de Corporate Governance Code

Article
NL Law
Expertise

Op 21 februari 2022 heeft de Monitoring Commissie Corporate Governance Code (de “Commissie”) een Consultatiedocument (het “Voorstel”) gepubliceerd met voorstellen voor actualisatie van de Nederlandse Corporate Governance Code (de “Code”). 

De consultatieperiode duurde acht weken en eindigde op 17 april 2022. Stibbe heeft een Consultatiereactie ingediend. Naast de waardering die we hebben voor het Voorstel van de Commissie plaatsen wij bij enkele aan het Voorstel ten grondslag liggende uitgangspunten een vraagteken. Daarnaast maken wij enkele opmerkingen bij de verschillende Principes/Best practice bepalingen voor zover het Voorstel daarin wijzigingen voorstelt.

De Commissie streeft ernaar om met inachtneming van de reacties nog dit jaar een aangepaste Code vast te stellen en aan het kabinet te zenden met het verzoek om de aangepaste Code wettelijk te verankeren. De reacties op de consultatie worden pas openbaar gemaakt bij publicatie van de herziene Code. De Commissie is voornemens om een verantwoordingsdocument te publiceren om in hoofdlijnen toe te lichten hoe de verschillende consultatiereacties zijn meegenomen.

De herziene Code zou in werking kunnen treden vanaf het boekjaar beginnend op of na 1 januari 2023.