Financiële ondernemingen worden op dit moment geconfronteerd met een complexe juridische uitdaging: de transitie naar een duurzame samenleving en economie.
Financiële ondernemingen dienen duurzaamheidsrisico’s te integreren in de bedrijfsvoering en dienstverlening. Voor een aantal financiële ondernemingen, zoals pensioenfondsen, banken en verzekeraars is dat momenteel al gedeeltelijk wettelijk verplicht, maar is er meer regelgeving in ontwikkeling. Voor andere financiële ondernemingen, zoals beleggingsondernemingen, beleggingsinstellingen en adviseurs, treedt binnenkort een veelheid aan nieuwe regels in werking. De wettelijke verankering van de transitie naar een duurzame samenleving en economie is complex. Niet alleen vanwege de omvang van de wetgeving, maar ook omdat reeds in gang gezette initiatieven van financiële ondernemingen nu moeten worden ingepast in de nieuwe wettelijke regimes. Deze samenkomst van nieuwe regels en bestaande initiatieven maakt het er niet makkelijker op.
Suzanne Kröner geeft een overzicht van de laatste stand van zaken van verschillende (Europese) initiatieven en wet- en regelgeving voor de implementatie hiervan door de financiële sector. Ook gaat zij in op het Actieplan duurzame groei financieren en hoe Covid-19 duurzaamheidstrends versnelt. Ter verduidelijking van het artikel ontwierp Stibbe’s information designer Kim Raad een uitgebreide visual over het Actieplan.
Lees de volledige publicatie
Klik op afbeelding om te vergroten

Dit artikel is gepubliceerd in het Tijdschrift Financieel Recht in de Praktijk 2020/8.