Het bonus- en dividendverbod bij een beroep op de NOW-subsidie

Article
NL Law

De vraag of het gerechtvaardigd is om bonussen en dividend in corona crisistijd uit te keren, is een actueel maatschappelijk thema. Dit geldt in het bijzonder voor ondernemingen die een beroep doen op staatssteun, waaronder de huidige loonkostensubsidieregeling ingevolge de Tijdelijke noodmaat regel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (de “NOW”).

Deze bijdrage gaat over het bonus- en dividendverbod bij een beroep op de NOW-subsidie. Astrid Helstone gaat eerst in op de vraag voor welke ondernemingen het Uitkeringsverbod geldt en in hoeverre het verbod zich binnen een concern uitstrekt tot de moedermaatschappij en andere rechtspersonen. Hierbij besteedt zij aandacht aan de verschillen tussen het uitkeringsverbod van artikel 17 lid 1 NOW-2 en artikel 17 lid 3 NOW-2. Daarna gaat zij achtereenvolgens in op de personen en betalingen die onder het Uitkeringsverbod vallen. Zij staat daarbij ook kort stil bij de gevolgen voor (i) reeds vóór 2020 toegekende bonussen en (ii) bestaande bonusafspraken over 2020.

Meer over het coronavirus

Meer publicaties over de impact van het coronavirus leest u op onze website. Hier vindt u ook een lijst met contactpersonen binnen ons kantoor die u kunnen adviseren bij vragen over de implicaties van het coronavirus voor uw bedrijf.

Ga voor meer informatie naar onze website over de NOW: www.stibbe-now.nl.