Maatschappelijk verantwoord gebruik van producten: wie betaalt de rekening?

Article
NL Law
Expertise
Hoe producenten kunnen voorkomen dat afnemers van hun producten daarmee mensenrechtenschendingen plegen.

In literatuur en media is de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de verantwoordelijkheid van producenten om zoveel mogelijk te waarborgen dat in hun productieketens op een maatschappelijk verantwoorde wijze wordt geproduceerd. Onderbelicht is gebleven dat het voor producenten ook van belang is dat afnemers met het geleverde product geen maatschappelijk onverantwoorde activiteiten ontplooien. Een afnemer kan een product – al dan niet opzettelijk – voor andere doeleinden gebruiken dan waarvoor deproducent dat heeft bedoeld en daarmee mensenrechten schenden. Dat zal een producent lang niet altijd van tevoren weten. Desondanks zal hij een aansprakelijkheidsrisico en een reputatierisico lopen. 

In deze bijdrage onderzoekt Cas Michiels de problematiek van onverantwoord gebruikvanuit het perspectief van de producent.

C.F. Michiels, ‘Maatschappelijk verantwoord gebruik van producten: wie betaalt de rekening?’, in: L.F.H. Enneking, M.W. Scheltema & I. Tillema (red.): People, Planet, Privaatrecht, Den Haag: Boom Juridische uitgevers 2018, p. 45-82.