DNB doet oproep groen herstel uit de coronacrisis

Article
NL Law

De Nederlandsche Bank (DNB) roept op tot een groen herstel uit de coronacrisis. Het uitstellen van noodzakelijke maatregelen tegen klimaatverandering vergroot het risico op een schoksgewijze transitie naar een klimaatneutrale economie met schade voor de economie en de financiële sector als gevolg. De coronacrisis en de huidige situatie van lage rentestanden en lage energieprijzen bieden volgens DNB een kans om de transitie naar een klimaatneutrale economie te versnellen en te combineren met economisch duurzaam herstel.

Hoewel overheden in eerste instantie aan zet zijn om met het gevoerde beleid de kansen voor groen herstel te benutten, kunnen centrale banken, toezichthouders en financiële instellingen hierbij een ondersteunende rol spelen, aldus DNB.  Als toezichthouder spoort DNB financiële instellingen al geruime tijd aan om klimaatrisico's te beheersen. De huidige crisis kan echter voor financiële instellingen aanleiding zijn om uitgangspunten en beleidskeuzes ten aanzien van duurzaamheid en klimaatrisico's te heroverwegen. Om de activiteiten van de financiële sector in lijn te brengen met de klimaatagenda en een groen herstel te ondersteunen moeten, volgens DNB, prudentiële risico's van klimaatverandering versneld in financiële wet- en regelgeving worden geïntegreerd.

Centrale banken zelf kunnen via het monetair beleid een ondersteunende rol spelen die past binnen hun mandaat. De bijdrage van monetair beleid aan verduurzaming is daarbij wel afhankelijk van het gevoerde klimaatbeleid door overheden. DNB geeft aan dat de ECB onderzoekt hoe klimaatverandering een rol kan spelen in de monetaire strategie, als onderdeel van een strategie-evaluatie. Bij de uitvoering van het monetaire beleid zouden de financiële risico’s voor de centrale bank, voortvloeiend uit klimaatverandering, adequaat moeten worden gemitigeerd. Het belang hiervan is toegenomen nu de ECB door de coronacrisis een grotere rol is gaan spelen op financiële markten en in de financiering van banken. Een mogelijke risicomitigerende maatregel is om rapportages over CO2-uitstoot door bedrijven als voorwaarde op te nemen binnen de opkoopprogramma’s. Deze transparantie is nodig om de risico’s goed in te schatten en te beprijzen.

Bron: DNB