Aanbevelingen van centrale banken en toezichthouders voor een betere beheersing van klimaat- en milieurisico’s

Article
NL Law

Het Network for Greening the Financial System (NGFS) heeft aanbevelingen gepubliceerd voor de beheersing van klimaat- en milieurisico’s. Klimaatverandering en milieuproblemen zijn niet alleen een bedreiging voor de samenleving, maar brengen ook potentiële risico’s mee voor de reële economie en de financiële sector. Ook een disruptieve energietransitie kan tot stevige verliezen voor financiële instellingen leiden.

Wereldwijd houden financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, steeds meer rekening met klimaat- en milieurisico’s. Daarnaast integreren financieel toezichthouders deze risico’s in hun werkzaamheden. Dat blijkt uit onderzoek van het NGFS, een internationaal netwerk waarbij wereldwijd 66 centrale banken en toezichthouders en 12 waarnemers zijn aangesloten.

Gelijktijdig met het onderzoek heeft het netwerk aanbevelingen gepubliceerd die moeten leiden tot een verbetering van de beheersing van klimaat- en milieurisico’s. Deze aanbevelingen geven handvatten voor de wijze waarop bankentoezichthouders en verzekeringstoezichthouders klimaat- en milieurisico’s kunnen verankeren in het toezicht op financiële instellingen.

Klimaatverandering, milieuproblemen en de energietransitie staan hoog op de agenda in de financiële sector. De Europese Centrale Bank (ECB) publiceerde vorige week een (ontwerp) gids voor banken met uitgangspunten voor het beheer van klimaat- en milieurisico’s. De ECB verwacht dat banken klimaat- en milieurisico’s integreren in bedrijfsstrategie, governance en risicobeheer. Ook moeten banken transparanter worden over hun blootstelling aan dergelijke risico's door de informatieverschaffing over klimaat- en milieurisico’s te verbeteren. De financiële sector en andere belanghebbenden kunnen op de gids van de ECB reageren tot en met 25 september 2020.

De recente publicaties maken duidelijk dat de ECB en het NGFS ook onder de huidige omstandigheden van de coronacrisis zich blijven inzetten voor het aanpakken van klimaat- en milieurisico’s.

Bron: NGFS en ECB