Inwerkingtreding deel Implementatiewet Herziene aandeelhoudersrechtenrichtlijn

Article
NL Law

In onze Corporate Update van 6 februari 2020 bespraken wij de inwerkingtreding van de Wet tot implementatie van de Herziene aandeelhoudersrechtenrichtlijn (“SRD II”) (“Implementatiewet”) op 1 december 2019. De bepalingen over de identificatie van aandeelhouders, de uitwisseling van informatie met aandeelhouders en de facilitering van (stem)rechten treden op 3 september 2020 in werking.

SRD II beoogt effectieve en duurzame aandeelhoudersbetrokkenheid bij beursgenoteerde vennootschappen te bevorderen. Op 1 december 2019 zijn de regels over de bezoldiging van bestuurders en commissarissen, transacties met verbonden partijen en transparantieverplichtingen voor institutionele beleggers, vermogensbeheerders en stemadviseurs in werking getreden.

Wat betreft de inhoud van het bezoldigingsverslag publiceerde de Europese Commissie in maart 2019 concept niet-bindende richtsnoeren. De minister lichtte toe dat bij de inwerkingtreding van de wet op 1 december 2019 nog niet aan de concept richtsnoeren hoeft te worden voldaan. De definitieve richtsnoeren waren voorzien voor het eerste kwartaal van 2020, maar zijn tot op heden nog niet gepubliceerd. 

Identificatie van aandeelhouders, uitwisseling van informatie met aandeelhouders en facilitering van (stem)rechten

De bepalingen met betrekking tot identificatie van aandeelhouders, de uitwisseling van informatie met aandeelhouders en de facilitering van (stem)rechten treden op 3 september 2020 in werking. Dit heeft te maken met de inwerkingtreding van een Europese Uitvoeringsverordening op 3 september 2020. Deze Uitvoeringsverordening bevat geharmoniseerde procedurebepalingen en minimumvereisten voor deze onderwerpen. Deze regels zullen daarom pas van toepassing zijn op (buitengewone) algemene vergaderingen gehouden na 3 september 2020. Voor een uitgebreide bespreking van deze regels verwijzen wij naar onze Corporate Update van 29 januari 2020.