AFM en accountants: over wortel en stok (met roeptoeter)

Article
NL Law
Sinds de inwerkingtreding van de Wet toezicht accountantsorgansaties (Wta) houdt de AFM toezicht op accountsorganisaties en de bij die organisaties werkzame individuele accountants. Voor dit toezicht heeft de wetgever de AFM ruimschoots voorzien van stokken (en van een enkele wortel). 

Zo kan de AFM kan bestuurlijke boetes en dwangsommen opleggen aan accountantsorganisaties, of de vergunning intrekken. Jegens individuele accountants kan de AFM een tuchtklacht indienen bij de Accountantskamer in Zwolle. De Wta bevat ook een roeptoeter: de AFM dient opgelegde bestuurlijke boetes en dwangsommen te publiceren.

In een column voor Ondernemingsrecht vraagt Steven Hijink vraagt zich af of deze motiveringsmethode met (een enkele wortel en) stokken eigenlijk wel de juiste is. “Na bijna dertien jaar accountants te hebben opgevoed met de stok met roeptoeter, wordt het tijd een volwassen dialoog aan te gaan met accountants(organisaties). Gericht op versterking van de intrinsieke motivatie van accountants(organisaties), waardoor accountantscontroles (nog) beter worden.“

Deze column is gepubliceerd in Ondernemingsrecht 2019/92.

Lees de volledige column.