Implementatiewet SRD II gepubliceerd in het Staatsblad: inwerkingtredingsdatum nog niet bekend

Article
NL Law

Vandaag is de Wet tot implementatie van de Herziene aandeelhoudersrechtenrichtlijn (“SRD II”) (“Implementatiewet”) in het Staatsblad gepubliceerd. SRD II beoogt effectieve en duurzame aandeelhoudersbetrokkenheid bij beursgenoteerde vennootschappen te bevorderen. De Implementatiewet introduceert nieuwe regels op het gebied van bezoldiging van bestuurders en commissarissen, related party transactions, identificatie van aandeelhouders, doorgifte van informatie in de keten en facilitering van (stem)rechten.

De Implementatiewet wijzigt Boek 2 BW, de Wet op het financieel toezicht (“Wft”) en de Wet giraal effectenverkeer (“Wge”) en bevat naast regels voor beursgenoteerde vennootschappen ook regels voor de (gewone) naamloze vennootschap, institutionele beleggers, vermogensbeheerders, stemadviseurs en tussenpersonen.

Inwerkingtreding

Het is helaas nog niet bekend wanneer de Implementatiewet in werking treedt. Wij verwachten dat dit voor wat betreft de bezoldiging en related party transactions niet later zal zijn dan 1 januari 2020. Die nieuwe regelgeving zal in ieder geval gelden tijdens het AVA-seizoen van 2020.

De wetgever overweegt om de bepalingen met betrekking tot identificatie van aandeelhouders, de uitwisseling van informatie met aandeelhouders en de facilitering van (stem)rechten op een later tijdstip in werking te laten treden. Dit heeft te maken met de inwerkingtreding van een Europese Uitvoeringsverordening op 3 september 2020. Deze Uitvoeringsverordening bevat geharmoniseerde procedurebepalingen en minimumvereisten voor deze onderwerpen.  Dit zou betekenen dat deze regels pas op (buitengewone) algemene vergaderingen van na die datum van toepassing zullen zijn.

Voor een uitgebreide bespreking van de Implementatiewet verwijzen wij naar onze Corporate Update van 29 januari 2019. Wij verwijzen tevens naar onze Webtool (MyStibbe-account verplicht).