Consultatiereactie Uitbreiding benadelingsverbod klokkenluiders

Article
NL Law

Astrid Helstone en Tzivya Wegener-Belinfante hebben namens Stibbe een consultatiereactie geschreven voor de openbare consultatie Uitbreiding benadelingsverbod klokkenluiders. Deze consultatie bevat een uitbreiding van het toepassingsbereik van het verbod een klokkenluider te benadelen als gevolg van het melden van een vermoeden van een misstand. Om dit te bereiken wordt voorgesteld om aan het bestaande benadelingsverbod, dat is neergelegd in artikel 7:658c BW, een artikellid toe te voegen.

In deze consultatiereactie plaatsen Astrid Helstone en Tzivya Wegener-Belinfante enkele juridische kanttekeningen en aanvullende opmerkingen om de voorgestelde uitbreiding van het benadelingsverbod te verduidelijken.

 

  1. Het benadelingsverbod past vanuit doelmatigheids- en wetssystematisch perspectief beter in de Wet Huis voor klokkenluiders (WHvK) dan in Boek 7, Titel 10, BW (artikel 7:658c BW). Dit geldt temeer nu de reikwijdte van het benadelingsverbod wordt uitgebreid naar andere personen dan werknemers. Het benadelingsverbod zou daarom moeten worden verplaatst naar de WHvK.
  2. Daarnaast is de noodzaak voor uitbreiding van het benadelingsverbod onvoldoende gemotiveerd. Daardoor blijft onduidelijk in hoeverre het consultatievoorstel voor zzp’ers, stagiairs en vrijwilligers tastbare of slechts wetssymbolische meerwaarde biedt ten opzichte van de bestaande remedies in het algemeen vermogensrecht.
  3. Ook dient bij de beschrijving van benadelingshandelingen rekening te worden gehouden met de te verwachten invoering van omkering van de bewijslast. Dit betekent dat terughoudendheid is geboden bij zeer subjectieve en moeilijk aanwijsbare benadelingshandelingen. Volgens de auteurs dient hier in ieder geval rekening te worden gehouden met de belangen en de rechtspositie van de werkgever.
  4. In de concepttoelichting is een nadere verduidelijking nodig van wat onder een ‘benadelingshandeling’ moet worden verstaan.
  5. De huidige tijdsaanduiding in artikel 7:658c BW is verwarrend en zou daarom moeten worden verwijderd. In plaats daarvan zou in de bepaling kunnen worden opgenomen dat de werkgever de werknemer niet mag benadelen vanaf het tijdstip dat de melding bij de werkgever bekend is.