Beroep directeur op wachtgeldregeling onaanvaardbaar (annotatie)

Article
NL Law

De uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden op 2 april 2019 illustreert duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn indien een werknemer een mogelijke aanspraak op een wachtgeldregeling verzwijgt tijdens de onderhandelingen over een vergoeding. Volgens het hof zal in dat geval een beroep op wachtgeld naast een afgesproken vergoeding onaanvaardbaar zijn in de zin van artikel 6:248 lid 2 BW.

Het belang van deze uitspraak moet volgens Astrid Helstone niet worden onderschat omdat het in de praktijk regelmatig voorkomt dat werknemers en hun gemachtigden tijdens de ontbindingsprocedure een aanspraak op wachtgeld bewust verzwijgen. Deze uitspraak onderstreept tevens het belang om bij de beƫindiging van de arbeidsovereenkomst duidelijke afspraken te maken over finale kwijting, ook indien de afspraken tijdens de ontbindingsprocedure tot stand komen.

In deze annotatie gaat Astrid Helstone in op de onderzoeksplicht van de werkgever ten aanzien van het bestaan van mogelijke aanspraken op een wachtgeldregeling en de toepasselijkheid van de WNT.