Wijzigingswet financiële markten 2018 van kracht

Article
NL Law

Op 1 januari 2019 is de Wijzigingswet financiële markten 2018 (grotendeels) in werking getreden. Deze wet maakt onderdeel uit van de jaarlijkse wijzigingscyclus van nationale regelgeving op het terrein van de financiële markten. Wij bespreken in deze Update de ondernemingsrechtelijke aspecten van deze wet.

Dit betreft wijzigingen ten aanzien van (i) het toezicht door de AFM op het verslag over betaling aan overheden, (ii) de wettelijke vereisten voor door de Nederlandse wetgever aangewezen organisaties van openbaar belang, en (iii) de vervaltermijn voor het indienen van een tuchtklacht tegen accountants is verhoogd naar 10 jaar.

Ten eerste worden met deze wetswijziging enkele hiaten weggenomen in de regeling van het toezicht door de AFM op de verplichting voor beursvennootschappen die actief zijn in de winningsindustrie of in de houtkap van oerbossen om een verslag over betalingen aan overheden op te stellen en openbaar te maken (art. 2:392a BW en art. 5:25e Wft). Het betreft wijzigingen in artikelen 2:447 BW, 2:449 BW, 2:452 BW en 2:454 BW en in artikelen 1 en 2 van de Wet toezicht financiële verslaggeving (Wtfv).

Daarnaast wordt in de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) geregeld dat de vereisten uit de Europese Audit Verordening (EU) nr. 537/2014 (Audit Verordening) in beginsel ook van (overeenkomstige) toepassing zijn op wettelijke controles bij organisaties van openbaar belang (OOB) die op grond van artikel 2 Wta bij algemene maatregel van bestuur worden aangewezen. Voor deze groep betekent dit een verzwaring van de vereisten. Op dit moment zijn er door de Nederlandse wetgever nog geen organisaties aangewezen als OOB. In de nabije toekomst zal dit vermoedelijk veranderen. Op 22 oktober 2018 heeft de minister van Financiën een besluit tot aanwijzing van woningcorporaties met meer dan 5.000 verhuureenheden, netbeheerders, grote pensioenfondsen en drie grote instellingen voor het wetenschapsbeleid tot OOB voorgehangen aan de Tweede Kamer. Hierdoor zullen er naar schatting zo'n 150 nieuwe OOB's worden ingesteld. Het is nog niet bekend wanneer dit aanwijzingsbesluit in werking zal treden.

Ten slotte is geregeld dat de 'objectieve' vervaltermijn' van art. 22 Wet tuchtrechtspraak accountants (Wtra) voor het indienen van een tuchtklacht tegen accountants is verlengd van zes tot tien jaar. Deze nieuwe vervaltermijn is niet van toepassing op klachten ten aanzien van vermeende tekortkomingen die betrekking hebben op handelen of nalaten dat heeft plaatsgevonden voor inwerkingtreding van deze regeling, indien het recht om ter zake van die gedragingen een klacht in te dienen reeds was vervallen op grond van de voorheen geldende vervaltermijn. Voor meer informatie hierover verwijzen wij ook naar onze Corporate Alerts van 20 juli 2017 en 5 februari 2018.