Kroniek van het mededingingsrecht

Article
NL Law
EU Law

De Europese Commissie, grotendeels in samenwerking met de mededingingsautoriteiten van de lidstaten, blijft actief op zoek naar de juiste middelen en benadering om verstoring van de mededinging te voorkomen, vooral waar het gaat om online-markten en situaties waarin de mogelijkheden van Europese burgers worden beperkt te profiteren van de voordelen die de interne markt biedt.

De Facebook-zaak van het Bundeskartellamt en de diverse zaken tegen farmaceutische ondernemingen illustreren dat mededingingsautoriteiten zich meer dan in de afgelopen jaren zullen richten op uitbuiting van gebruikers en zich daarbij niet zullen laten tegenhouden indien enige overlap gaat ontstaan met regels (op het gebied van privacy of anders) die de belangen van consumenten rechtstreeks beschermen. De Commissie liet tevens zien dat zij onversaagd vasthoudt aan haar mededingingsbeleid. Ook de vorming van Europese kampioenen zal, hoe politiek gewenst ook, zonder pardon verboden worden als daar mededingingsrechtelijke redenen voor zijn.

Deze kroniek behandelt de ontwikkelingen in het mededingingsrecht in Nederland en de Europese Unie (EU) in de periode 1 maart 2018 - 1 maart 2019. Deze kroniek bespreekt alleen de meest relevante ontwikkelingen en is een selectie. Enkele ontwikkelingen die in maart 2019 plaatsvonden, zijn nog meegenomen in deze kroniek.

Klik hier om de volledige kroniek te lezen.

Deze publicatie van Rein Wesseing en Simone Evans is verschenen in NJB 2019/832, afl.15 p. 1091.