FAQ: Revisievergunning

Article
NL Law
EU Law

In dit blog bespreken wij de revisievergunning uit de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Wij beantwoorden hier de volgende vragen:  

Wat is een revisievergunning?

Een revisievergunning is een omgevingsvergunning voor milieu voor een specifiek doel: het wijzigen van een vergunningplichtige inrichting die alle eerder verleende omgevingsvergunningen van de inrichting voor het onderwerp milieu vervangt. Dat kan noodzakelijk of nuttig zijn, bijvoorbeeld als er veel verschillende milieuvergunningen tegelijk gelden voor dezelfde inrichting. In de praktijk wordt dit ook wel een 'onoverzichtelijk vergunningenbestand' genoemd. Al die vergunningen worden met een revisievergunning in één vergunning gebundeld. Dat zorgt voor een overzichtelijkere vergunningssituatie.

Op grond van artikel 2.6 van de Wabo kan het bevoegd gezag bepalen dat een revisievergunning wordt aangevraagd, als een bedrijf een aanvraag doet voor een verandering van haar inrichting. Vaak verlangt het bevoegd gezag een aanvraag om een revisievergunning. Maar het kan ook dat een aanvrager op eigen initiatief besluit om een revisievergunning aan te vragen, in plaats van een gewone vergunning voor het veranderen van een inrichting.

Wat is het verschil met de gewone wijzigingsvergunning?

Het is verplicht om voor een verandering van een inrichting een vergunning aan te vragen, op grond van artikel 2.1 lid 1 onder e van de Wabo. Dit is de gewone vergunning voor wijziging van een inrichting. Zie het blog FAQ: Wanneer is er een omgevingsvergunning voor milieu nodig? voor de vraag wanneer een omgevingsvergunning voor milieu is vereist.

De revisievergunning is ook een vergunning voor verandering van een inrichting, maar dan een specifieke soort. De revisievergunning verschilt van deze gewone wijzigingsvergunning op de volgende manieren:

  • Een revisievergunning gaat over alle milieuaspecten van de hele inrichting, en is één integrale vergunning voor de hele inrichting. De gewone vergunning voor verandering regelt meestal een gedeelte van de milieuaspecten van de inrichting.
  • De revisievergunning vervangt alle geldende omgevingsvergunningen voor milieu voor de inrichting. De gewone veranderingsvergunning wijzigt slechts een of enkele omgevingsvergunningen voor milieu voor een inrichting, of geldt in aanvulling op de bestaande vergunning(en) voor de inrichting.
  • Omdat de revisievergunning de hele inrichting betreft, zal een aanvraag voor een revisievergunning uitgebreider zijn dan die voor een gewone wijziging.

Of een revisievergunning of een gewone veranderingsvergunning wordt verleend, maakt geen verschil voor bestaande rechten van de aanvrager. Het bevoegd gezag heeft bij het beslissen op een aanvraag om een revisievergunning geen aanvullende bevoegdheid om bestaande rechten te beperken. Een bestaand recht is bijvoorbeeld een bepaalde omvang van de productie, niet de omvang van de bijbehorende emissies. Met een revisievergunning worden bestaande rechten niet aangetast, maar milieueisen kunnen wel worden aangescherpt. Het bevoegd gezag kan vergunningvoorschriften wijzigen vanwege technologische vooruitgang, of een vergunning intrekken omdat de inrichting te schadelijk is voor het milieu. Deze bevoegdheid staat los van de vraag of een revisievergunning nodig is.

Kan het bevoegd gezag eisen dat een bedrijf een revisievergunning aanvraagt?

Ja, dat kan. Het bevoegd gezag kan degene die een gewone vergunning voor het veranderen van een inrichting aanvraagt verzoeken om in plaats daarvan een revisievergunning aan te vragen. Als een bedrijf vervolgens toch alleen voor één bepaalde verandering een vergunning aanvraagt, zal het bevoegd gezag besluiten om de aanvraag niet te behandelen.

Het bevoegd gezag heeft beleidsruimte bij het bepalen of een aanvraag om een revisievergunning nodig is. Alleen als het echt onredelijk is om een aanvraag om een revisievergunning te verlangen, zal een rechter oordelen dat het bevoegd gezag geen aanvraag om een revisievergunning mocht verlangen. Dat zal niet vaak het geval zijn. Als een bevoegd gezag verlangt dat een revisievergunning wordt aangevraagd, zal een bedrijf daar dus in beginsel gehoor aan moeten geven.

Verandert de revisievergunning in de Omgevingswet?

Ja, met de Omgevingswet wordt de revisievergunning gedeeltelijk gewijzigd. De belangrijkste wijziging is dat het bevoegd gezag onder de Omgevingswet ‘ambtshalve’, dus op eigen initiatief (en dus zonder dat daarvoor een aanvraag behoeft te worden ingediend), een revisievergunning verleent. Onder de Wabo kan het bevoegd gezag alleen een revisievergunning verlenen als er een aanvraag is gedaan voor wijziging van een inrichting. Overigens zal ook bij de nieuwe revisievergunning vaak een aanvraag de aanleiding zijn voor een revisievergunning. Deze vernieuwing uit de Omgevingswet zou moeten leiden tot een lastenverlichting voor bedrijven. Een bedrijf hoeft niet meer een aanvraag te doen voor activiteiten die al zijn vergund. Het bevoegd gezag kan wel aan een bedrijf vragen om inzicht te geven in de geldende vergunningen bij een aanvraag voor een verandering van de milieubelastende activiteit.