Short Reads

Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing

Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing

Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing

12.07.2018 NL law

Vanaf 25 mei 2018 zijn de Algemene verordening gegevensbescherming (Verordening (EU) 2016/679) (AVG) en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (Uitvoeringswet) van toepassing in Nederland. De AVG en de Uitvoeringswet vervangen de richtlijn betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens (Richtlijn 95/46/EG) en de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

De AVG beoogt de regels rond de bescherming van persoonsgegevens en de bevordering van vrij verkeer van deze gegevens binnen de EU te harmoniseren. De Uitvoeringswet geeft uitvoering aan de AVG en regelt de instelling en inrichting van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) als nationale toezichthouder en geeft de bevoegdheid aan de AP om bestuurlijke boetes op te leggen.

De AVG heeft gevolgen voor zowel natuurlijke personen als ondernemingen. De bestaande rechten van natuurlijke personen op het gebied van privacy zijn versterkt en nieuwe rechten zijn in het leven geroepen. Daarnaast krijgen natuurlijke personen meer controle over hun persoonsgegevens.

Voor ondernemingen zijn er nieuwe en strengere regels ingevoerd. Ondernemingen moeten onder meer aantonen dat zij handelen in overeenstemming met de AVG, zij moeten een register bijhouden van de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden en in sommige gevallen moeten zij een Functionaris Gegevensbescherming aanstellen. Bedrijven riskeren een boete van maximaal € 20.000.000 of 4 % van de wereldwijde jaaromzet indien zij niet voldoen aan de verplichtingen uit de AVG.

Speciaal voor verenigingen hebben wij een AVG-stappenplan gemaakt waarin u een overzicht vindt van de belangrijkste AVG-onderwerpen waaraan zij moeten voldoen. Voor meer informatie kunt u ook terecht op MyStibbe, waar we een GDPR pagina voor u hebben ingericht.

Team

Related news

08.01.2019 NL law
Baas in eigen (b.)a.v.a.?

Articles - Art. 2:228 lid 6 BW bepaalt dat in de algemene vergadering geen stem kan worden uitgebracht voor door een vennootschap of een dochtermaatschappij daarvan gehouden aandelen in het kapitaal van de vennootschap. Dit geldt eveneens voor aandelen waarvoor de vennootschap of een dochtermaatschappij daarvan certificaten van aandelen houdt. In art. 2:228 lid 6 BW wordt ten slotte bepaald dat de vennootschap of een dochtermaatschappij daarvan eveneens geen stem kan uitbrengen voor een aandeel waarop zij een recht van vruchtgebruik of pandrecht heeft.

Read more

07.12.2018 BE law
GDPR-roundtable on practical questions encountered during implementation

Roundtable - After the success of the roundtable sessions we held before the GDPR took effect (in May this year), our TMT team is enthusiastic about the session of 7 December, focusing on the lessons we have learned from working on multiple GDPR-matters in the past year. We will tackle some practical questions that we have encountered and that are not or cannot be readily answered by the new regulation.

Read more

Our website uses cookies: third party analytics cookies to best adapt our website to your needs & cookies to enable social media functionalities. For more information on the use of cookies, please check our Privacy and Cookie Policy. Please note that you can change your cookie opt-ins at any time via your browser settings.

Privacy – en cookieverklaring