Short Reads

Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing

Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing

Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing

12.07.2018

Vanaf 25 mei 2018 zijn de Algemene verordening gegevensbescherming (Verordening (EU) 2016/679) (AVG) en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (Uitvoeringswet) van toepassing in Nederland. De AVG en de Uitvoeringswet vervangen de richtlijn betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens (Richtlijn 95/46/EG) en de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

De AVG beoogt de regels rond de bescherming van persoonsgegevens en de bevordering van vrij verkeer van deze gegevens binnen de EU te harmoniseren. De Uitvoeringswet geeft uitvoering aan de AVG en regelt de instelling en inrichting van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) als nationale toezichthouder en geeft de bevoegdheid aan de AP om bestuurlijke boetes op te leggen.

De AVG heeft gevolgen voor zowel natuurlijke personen als ondernemingen. De bestaande rechten van natuurlijke personen op het gebied van privacy zijn versterkt en nieuwe rechten zijn in het leven geroepen. Daarnaast krijgen natuurlijke personen meer controle over hun persoonsgegevens.

Voor ondernemingen zijn er nieuwe en strengere regels ingevoerd. Ondernemingen moeten onder meer aantonen dat zij handelen in overeenstemming met de AVG, zij moeten een register bijhouden van de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden en in sommige gevallen moeten zij een Functionaris Gegevensbescherming aanstellen. Bedrijven riskeren een boete van maximaal € 20.000.000 of 4 % van de wereldwijde jaaromzet indien zij niet voldoen aan de verplichtingen uit de AVG.

Speciaal voor verenigingen hebben wij een AVG-stappenplan gemaakt waarin u een overzicht vindt van de belangrijkste AVG-onderwerpen waaraan zij moeten voldoen. Voor meer informatie kunt u ook terecht op MyStibbe, waar we een GDPR pagina voor u hebben ingericht.

Team

Related news

11.01.2022
De beursvennootschap, AVA-seizoen 2022

Articles - Bij de voorbereiding van de algemene vergadering in 2022 worden beursvennootschappen geconfronteerd met onzekere factoren rondom COVID-19, de invloed van vergaderseizoenen 2020, 2021 en de in werking tredende Diversiteitswet, en toenemende verankering van ESG in het corporate landschap. In het Tijdschrift voor de Ondernemingsrechtpraktijk staan Lieke Stroeve en Manon Cremers stil bij de actiepunten voor AVA-seizoenen 2022 en 2023.

Read more

20.12.2021
Extension of exceptional measures for the holding of Luxembourg companies meetings

Articles - In the context of the uncertain evolution of the COVID-19 pandemic, continuing applicable travel restrictions and the encouragement of the Luxembourg Government to observe social distancing, including in a business environment, the Luxembourg Chamber of Deputies has adopted the law dated 17 December 2021. This law extends the possibility to hold meetings without physical attendance until 31 December 2022 and thereby amends the law of 23 September 2020 concerning the holding of meetings in companies and other legal entities, as amended.

Read more