Short Reads

Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing

Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing

Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing

12.07.2018 NL law

Vanaf 25 mei 2018 zijn de Algemene verordening gegevensbescherming (Verordening (EU) 2016/679) (AVG) en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (Uitvoeringswet) van toepassing in Nederland. De AVG en de Uitvoeringswet vervangen de richtlijn betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens (Richtlijn 95/46/EG) en de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

De AVG beoogt de regels rond de bescherming van persoonsgegevens en de bevordering van vrij verkeer van deze gegevens binnen de EU te harmoniseren. De Uitvoeringswet geeft uitvoering aan de AVG en regelt de instelling en inrichting van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) als nationale toezichthouder en geeft de bevoegdheid aan de AP om bestuurlijke boetes op te leggen.

De AVG heeft gevolgen voor zowel natuurlijke personen als ondernemingen. De bestaande rechten van natuurlijke personen op het gebied van privacy zijn versterkt en nieuwe rechten zijn in het leven geroepen. Daarnaast krijgen natuurlijke personen meer controle over hun persoonsgegevens.

Voor ondernemingen zijn er nieuwe en strengere regels ingevoerd. Ondernemingen moeten onder meer aantonen dat zij handelen in overeenstemming met de AVG, zij moeten een register bijhouden van de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden en in sommige gevallen moeten zij een Functionaris Gegevensbescherming aanstellen. Bedrijven riskeren een boete van maximaal € 20.000.000 of 4 % van de wereldwijde jaaromzet indien zij niet voldoen aan de verplichtingen uit de AVG.

Speciaal voor verenigingen hebben wij een AVG-stappenplan gemaakt waarin u een overzicht vindt van de belangrijkste AVG-onderwerpen waaraan zij moeten voldoen. Voor meer informatie kunt u ook terecht op MyStibbe, waar we een GDPR pagina voor u hebben ingericht.

Team

Related news

27.09.2019 NL law
Stibbe is attending the IBA's annual conference in Seoul

Conference - The annual conference of the International Bar Association (IBA) is currently taking place in Seoul. There are fourteen partners from Stibbe attending the event. Several of them have speaking slots on a wide range of legal topics and will take part in various panel discussions.

Read more

18.09.2019 NL law
AFM en accountants: over wortel en stok (met roeptoeter)

Articles - Sinds de inwerkingtreding van de Wet toezicht accountantsorgansaties (Wta) houdt de AFM toezicht op accountsorganisaties en de bij die organisaties werkzame individuele accountants. Voor dit toezicht heeft de wetgever de AFM ruimschoots voorzien van stokken (en van een enkele wortel). 

Read more

02.10.2019 EU law
Seminar: Data protection implications of (a no-deal) Brexit

Seminar - On October 2nd at 4 pm, we organize a seminar where we will discus the implications of a (no-deal) Brexit on data protection.  These issues affect all businesses interacting between UK and EEA (including EU) and which send or receive data to and from UK. We will highlight the main challenges both in the case of a hard Brexit on 31 October 2019 and in other scenarios. We will also offer guidelines to help your organisation mitigate the respective risks.

Read more

28.08.2019 NL law
Masterclass: e-signature and electronic identifiers

Masterclass - Stibbe is organising a Masterclass on 26 September 2019 in Amsterdam on the subject of e-signature and electronic identifiers. This Masterclass will cover the legal framework and focus especially on the numerous possibilities for applying the various electronic signatures in different situations. In addition, we explain the regulations governing electronic identifiers, and the mandatory European recognition they receive.

Read more

Our website uses functional cookies for the functioning of the website and analytic cookies that enable us to generate aggregated visitor data. We also use other cookies, such as third party tracking cookies - please indicate whether you agree to the use of these other cookies:

Privacy – en cookieverklaring