Raad van State behandelt wetsvoorstel identificatie houders aandelen aan toonder

Article
NL Law

De Raad van State buigt zich momenteel over het wetsvoorstel identificatie houders aandelen aan toonder. Een voorontwerp van de wet identificatie houders aandelen aan toonder is eerder dit jaar geconsulteerd. De wetswijziging beoogt belastingontduiking, witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan door identificatie van alle houders van aandelen aan toonder. 

De aandelen van een N.V. worden op naam of aan toonder uitgegeven. De aandelen aan toonder zijn vrij verhandelbaar waarbij partijen anoniem kunnen blijven bij overdracht. Nadat het wetsvoorstel is aangenomen en kracht van wet heeft verkregen kunnen aandelen aan toonder enkel nog worden verhandeld via een effectenrekening aangehouden bij een intermediair, zoals een bank of een beleggingsonderneming. De effectenrekening staat op naam waardoor anonieme overdracht van de toonderstukken niet langer mogelijk is.

Het advies van de Raad van State en de tekst van het wetsvoorstel worden pas openbaar bij indiening van het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer. Zie voor meer informatie over dit voorontwerp onze Corporate Update van 18 juli 2017.