Nieuwe wet- en regelgeving bestuursrecht en omgevingsrecht per 1 januari 2018

Article
NL Law

Per 1 januari 2018 is diverse nieuwe wet- en regelgeving in werking getreden. In dit blogbericht lichten wij de belangrijkste wijzigingen op het gebied van het bestuursrecht en het omgevingsrecht er uit

Nieuwe aanwijzingen voor de regelgeving

De tiende wijziging van de Aanwijzingen voor de regelgeving is met ingang van 1 januari 2018 in werking getreden (Stcrt. 2017, 69426). De Aanwijzingen voor de regelgeving vormen het kader dat wetgevingsjuristen van de centrale overheid in acht horen te nemen bij het opstellen van regelgeving. Deze tiende wijziging heeft het karakter van een nieuwe vaststelling van de gehele tekst van de Aanwijzingen.

Comptabiliteitswet 2016

De Comptabiliteitswet 2016 strekt tot modernisering van de Comptabiliteitswet 2001. De wet geeft een nieuw wettelijk kader voor het beheer, de controle en de verantwoording van de financiën van het Rijk. De Comptabiliteitswet 2001 is ingetrokken.

Wet normering topinkomens

De laatste wijzigingen van de Evaluatiewet WNT zijn in werking getreden. Zie hierover ook dit blogbericht. Daarnaast is de Uitvoeringsregeling WNT gewijzigd (Stcrt. 2017, 70474) en zijn de Beleidsregels WNT 2018 in werking getreden.

Het Controleprotocol WNT 2017 beschrijft limitatief de werkzaamheden en daarmee de reikwijdte en de diepgang van de accountantscontrole op de WNT-verantwoording.

Voorts zijn WNT-normen geïndexeerd. Voor 2018 is het algemene bezoldigingsmaximum vastgesteld op € 187.000 (Indexering WNT-normen 2018). Ook zijn de sectorale bezoldigingsnormen geïndexeerd. Het gaat hier om de bezoldigingsmaxima van topfunctionarissen OCW-sectoren (Stcrt. 2017, 67801), OS-sector (Stcrt. 2017, 61243), zorg en jeugdhulp en zorgverzekeraars (Stcrt. 2017, 66204) en toegelaten instellingen volkshuisvesting (Stcrt. 2017, 68748).

Europese drempelbedragen voor opdrachten en concessies

Met ingang van 1 januari 2018 zijn de Europese drempelbedragen voor de procedures voor het plaatsen van opdrachten en concessies aangepast. De nieuwe drempelbedragen gelden voor de periode 2018-2019. Zie hierover verder het bericht van onze Brusselse collega's.

Wet verduidelijking voorschriften woonboten

Deze wet wijzigt de Woningwet en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en beoogt rechtszekerheid te geven over de juridische status van woonboten en andere drijvende objecten die hoofdzakelijk worden gebruikt voor verblijf. Het gaat om drijvende objecten waarop primair wordt gewoond zoals op een woonboot of drijvende objecten waarop personen verblijven zoals een hotel of restaurant.

Uniformering regels brandveilig gebruik overige plaatsen

Het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen beoogt landelijke uniformering van de regels die voorheen te vinden waren in de gemeentelijke brandbeveiligingsverordeningen. De regels gelden voor plaatsen die niet al onder een andere regeling vallen, zoals openluchtfestivals. Nadere regels zijn neergelegd in de Regeling brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen.

Luchthavenindelingsbesluit Schiphol

Het Luchthavenindelingbesluit Schiphol (LIB) is gewijzigd (Stb. 2017, 402). Het LIB bevat de ruimtelijke regels op rijksniveau in verband met de luchthaven Schiphol. De wijziging betreft de ruimtelijke beperkingen die gesteld worden aan de bestemming en het gebruik van gronden voor zover die beperkingen nodig zijn met het oog op externe veiligheid en geluidbelasting door het luchtverkeer van en naar Schiphol.

Mediabesluit 2008

Wijziging van het Mediabesluit 2008 (Stb. 2017, 443). Ten eerste bevat het wijzigingsbesluit een wijziging van de tabel voor de verdeling van het totaalbudget over de regionale publieke media-instellingen. Ten tweede bevat het wijzigingsbesluit een technische verbetering ten aanzien van toegestane vermijdbare uitingen.

Tot slot

Naast de hiervoor genoemde wijzigingen, zijn er nog meer wetten gewijzigd. Meer informatie over alle wijzigingen in wet- en regelgeving per 1 januari 2018 kunt u vinden op het Ondernemersplein en op de website van SC Online.