Heeft de Klimaatwet toegevoegde waarde naast de Omgevingswet en het Klimaatakkoord?

Article
NL Law

De ontwikkelingen rondom het klimaat zijn volop in gang in Nederland. Voor het eerst is een meer ambitieuze klimaatparagraaf opgenomen in een regeerakkoord. Verschillende partijen (overheden, bedrijven, ngo’s) uit vijf sectoren zitten momenteel met elkaar om de klimaattafel om concrete maatregelen vast te leggen in een “Klimaatakkoord”. Ook ligt er sinds kort een voorstel voor een Klimaatwet op tafel waar nagenoeg alle politieke partijen in de Tweede Kamer hun handtekening onder hebben gezet.

In dit artikel beantwoorden Valérie van 't Lam en Anne Vos  de vraag of de nationale Klimaatwet juridisch bezien toegevoegde waarde heeft naast de al in ontwikkeling zijnde Omgevingswet (regelgeving) en het Klimaatakkoord en hoe deze instrumenten zich tot elkaar verhouden. In andere woorden: heeft het klimaat juridisch bezien ook daadwerkelijk iets aan de zelfstandige wet, naast de genoemde ontwikkelingen, of lijkt het meer op symboolwetgeving?

In paragraaf 2 zetten zij eerst het gewijzigde voorstel voor de Klimaatwet (hierna: “Klimaatwet”) uiteen zoals die ten tijde van schrijven (d.d. 1 oktober 2018) voorligt. In paragraaf 3 bezien zij wat de verhouding van de Klimaatwet is ten opzichte van de al in ontwikkeling zijnde Omgevingswet en het Klimaatakkoord. Om de toegevoegde waarde van een nationale Klimaatwet goed te kunnen beoordelen zullen zij ten slotte een uitstap maken naar de bijdragen die andere nationale Klimaatwetten in EU-landen (tot zover) hebben opgeleverd (paragraaf 4). Zij ronden af met een beantwoording van de hoofdvraag (paragraaf 5). Gelet op het aantal te bespreken onderwerpen zullen zij de deelvragen op hoofdlijnen beantwoorden.

Dit artikel is gepubliceerd in Bouwrecht 2018/11.

Lees de volledige publicatie