Slotdocument Monitoring Commissie: terugblik, maar vooral ook vooruitkijken

Article
NL Law
Expertise
Op 29 januari 2018 publiceerde de Monitoring Commissie Corporate Governance Code onder voorzitterschap van Jaap van Manen (de “commissie-Van Manen”) haar zogenoemde Slotdocument.

In dit vierde en laatste rapport over de naleving van de Nederlandse Corporate Governance Code (de “Code 2016”) blikt de commissie-Van Manen terug op haar werkzaamheden van de afgelopen vier jaar en behandelt zij de resultaten van de monitoring van de naleving in het boekjaar 2016. Beursvennootschappen rapporteerden in dit boekjaar nog over de naleving van de Code uit 2008. De commissie-Van Manen kijkt echter ook vooruit door na te gaan op welke wijze beursvennootschappen in 2017 reeds anticiperen op de op 8 december 2016 gepubliceerde Code 2016. Ook bespreekt zij enkele actuele corporate-governancevraagstukken die nadere aandacht zullen vragen in de toekomst en waarmee de volgende Commissie aan de slag kan gaan.

In een bijdrage in het Maandblad voor Ondernemingsrecht bespreekt Sandra Rietveld bovengenoemd Slotdocument van de commissie-Van Manen. Eerst wordt ingegaan op de resultaten van de monitoring van de naleving van het boekjaar 2016. Vervolgens blikt zij – net als de commissie-Van Manen – terug op de werkzaamheden van de Commissie, met uiteraard in het bijzonder aandacht voor de Code 2016. Hierbij komt ook aan de orde het onderzoek naar de mate waarin beursvennootschappen de nieuwe onderdelen van de Code 2016 in het boekjaar 2017 reeds toepassen. Daarna volgt een bespreking van enkele door de commissie-Van Manen besproken corporate-governanceactualiteiten. Zij sluit af met een conclusie.

Dit artikel is gepubliceerd in MvO 2018/5.6.

Lees het volledige artikel.