Procedure en doel van het bankentuchtrecht

Article
NL Law

Onlangs verscheen mijn artikel “Procedure en doel van het bankentuchtrecht”. Daarin wordt de tuchtrechtelijke procedure in de bancaire sector besproken en een overzicht gegeven van de beslissingen tot nu toe. Geconcludeerd wordt dat slechts een gering aantal verzoeken heeft geleid tot een herziening (5 van de 37). Daarnaast blijkt dat het vrijwel steeds de bank (als werkgever) was, die de melding deed (12 van de 17).

Dit zou kunnen worden verklaard doordat de bank beter is uitgerust om te beoordelen of een melding moet worden gedaan en zo ja, om deze op de juiste wijze vorm te geven. Ook zou het kunnen dat een bank pas tot melding overgaat, als er vrij grote zekerheid bestaat dat dit terecht is. In het artikel wordt ook ingegaan op de toegevoegde waarde van het bancaire tuchtrecht. Aan de orde komt de vraag of het niet beter zou zijn om het tuchtrecht een bredere toepassing te geven door het niet te beperken tot individuen, maar juist uit te breiden naar afdelingen of de bank als collectief. 

  • Klik hier voor het artikel E.T. Visser, ‘Procedure en doel van het bankentuchtrecht’, Tijdschrift voor de Procespraktijk 2018, 1, p. 9-15.