Articles

Cbp publiceert Richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens

Cbp publiceert Richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens

Cbp publiceert Richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens

27.12.2013 NL law

Het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) heeft vandaag de Richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens gepubliceerd. Deze richtsnoeren zullen per 1 maart 2013 in werking treden en vervangen een eerdere publicatie over beveiliging van persoonsgegevens (bekend als A&V 23).

1.   Passende beveiliging
Het Cbp benadrukt dat de mate van beveiliging een afweging van geval tot geval zal vergen. De richtsnoeren bieden echter wel aanknopingspunten voor de mate van beveiliging die het Cbp in beginsel verwacht van verantwoordelijken in de zin van artikel 13 Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Het Cbp verwijst daarbij naar de “plan-do-check-act-cyclus” of kwaliteitscirkel en geeft de volgende aanbevelingen:

1. Beoordeel de risico’s die de gegevens en de aard van de verwerking met zich brengen;
2. Maak gebruik van algemeen geaccepteerde beveiligingsstandaarden; en
3. Controleer voortdurend op de naleving van de maatregelen en het passen van het beveiligingsniveau.

Noodzakelijke randvoorwaarden voor passende beveiligingsmaatregelen acht het Cbp het treffen van maatregelen op basis van risicoanalyse en het toepassen van beveiligingsstandaarden. Daarnaast dient volgens het Cbp een verantwoordelijke de vertaalslag te maken van de risico’s van een verwerking voor één, individuele betrokkene naar de eisen van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van het informatiesysteem. Voor deze vertaalslag zijn volgens het Cbp geen algemene regels te geven. Het Cbp geeft echter wel aanwijzingen voor categorieën persoonsgegevens die zij als risicovol aanmerkt.

2.   Bewerkers
Verder wijdt het Cbp een apart hoofdstuk aan beveiliging bij gegevensverwerking door een bewerker. Interessant in dit kader is met name dat het Cbp aangeeft welke onderwerpen het in ieder geval betrekt bij de beoordeling van afspraken in een bewerkersovereenkomst. Het Cbp noemt daarbij onder andere de dienstverlening van de bewerker, transparantie over opgetreden beveiligingsincidenten, verwerking door subbewerkers en verwerking van persoonsgegevens buiten Nederland.

3.   Handhaving
Het Cbp geeft aan dat het niet alle aangebrachte zaken in behandeling kan nemen door de complexiteit en kwantiteit van het aantal zaken. Prioriteit geeft het Cbp naar eigen zeggen aan zaken waarbij het een vermoeden heeft van ernstige, structurele overtredingen die veel mensen treffen en waarbij het Cbp door de inzet van handhavingsinstrumenten effectief verschil kan maken.

Tevens geeft het Cbp aan bij onderzoeken naar overtredingen van de Wbp met een internationaal karakter te zullen samenwerken met collega-toezichthouders. Het gezamenlijk optreden, eerder al gezien in gezamenlijk onderzoek inzake WhatsApp en Google, lijkt daarmee aan belang te winnen.

Het Cbp heeft reeds aangekondigd deze richtsnoeren te zullen herzien bij de invoering van de voorgestelde nieuwe Europese Verordening gegevensbescherming. De Richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens zijn hier te vinden.

Team

Related news

14.10.2019 NL law
Kamerdebat over digitalisering van de overheid: aandacht voor bescherming burger vereist

Short Reads - Op 24 september 2019 zijn er vier moties in stemming gebracht én aangenomen door de Tweede Kamer. De moties hebben als gemeenschappelijke deler dat ze in het teken staan van de steeds groter wordende digitalisering bij de overheid. Het achterliggende doel van de moties is dat de burger voldoende beschermd moet worden tegen deze digitalisering.

Read more

27.09.2019 NL law
Stibbe is attending the IBA's annual conference in Seoul

Conference - The annual conference of the International Bar Association (IBA) is currently taking place in Seoul. There are fourteen partners from Stibbe attending the event. Several of them have speaking slots on a wide range of legal topics and will take part in various panel discussions.

Read more

28.08.2019 NL law
Masterclass: e-signature and electronic identifiers

Masterclass - Stibbe is organising a Masterclass on 26 September 2019 in Amsterdam on the subject of e-signature and electronic identifiers. This Masterclass will cover the legal framework and focus especially on the numerous possibilities for applying the various electronic signatures in different situations. In addition, we explain the regulations governing electronic identifiers, and the mandatory European recognition they receive.

Read more

02.10.2019 EU law
Seminar: Data protection implications of (a no-deal) Brexit

Seminar - On October 25th at 9.30 am, we organize a seminar where we will discus the implications of a (no-deal) Brexit on data protection.  These issues affect all businesses interacting between UK and EEA (including EU) and which send or receive data to and from UK. We will highlight the main challenges both in the case of a hard Brexit on 31 October 2019 and in other scenarios. We will also offer guidelines to help your organisation mitigate the respective risks.

Read more

Our website uses functional cookies for the functioning of the website and analytic cookies that enable us to generate aggregated visitor data. We also use other cookies, such as third party tracking cookies - please indicate whether you agree to the use of these other cookies:

Privacy – en cookieverklaring