Articles

Cbp publiceert Richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens

Cbp publiceert Richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens

Cbp publiceert Richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens

27.12.2013 NL law

Het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) heeft vandaag de Richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens gepubliceerd. Deze richtsnoeren zullen per 1 maart 2013 in werking treden en vervangen een eerdere publicatie over beveiliging van persoonsgegevens (bekend als A&V 23).

1.   Passende beveiliging
Het Cbp benadrukt dat de mate van beveiliging een afweging van geval tot geval zal vergen. De richtsnoeren bieden echter wel aanknopingspunten voor de mate van beveiliging die het Cbp in beginsel verwacht van verantwoordelijken in de zin van artikel 13 Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Het Cbp verwijst daarbij naar de “plan-do-check-act-cyclus” of kwaliteitscirkel en geeft de volgende aanbevelingen:

1. Beoordeel de risico’s die de gegevens en de aard van de verwerking met zich brengen;
2. Maak gebruik van algemeen geaccepteerde beveiligingsstandaarden; en
3. Controleer voortdurend op de naleving van de maatregelen en het passen van het beveiligingsniveau.

Noodzakelijke randvoorwaarden voor passende beveiligingsmaatregelen acht het Cbp het treffen van maatregelen op basis van risicoanalyse en het toepassen van beveiligingsstandaarden. Daarnaast dient volgens het Cbp een verantwoordelijke de vertaalslag te maken van de risico’s van een verwerking voor één, individuele betrokkene naar de eisen van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van het informatiesysteem. Voor deze vertaalslag zijn volgens het Cbp geen algemene regels te geven. Het Cbp geeft echter wel aanwijzingen voor categorieën persoonsgegevens die zij als risicovol aanmerkt.

2.   Bewerkers
Verder wijdt het Cbp een apart hoofdstuk aan beveiliging bij gegevensverwerking door een bewerker. Interessant in dit kader is met name dat het Cbp aangeeft welke onderwerpen het in ieder geval betrekt bij de beoordeling van afspraken in een bewerkersovereenkomst. Het Cbp noemt daarbij onder andere de dienstverlening van de bewerker, transparantie over opgetreden beveiligingsincidenten, verwerking door subbewerkers en verwerking van persoonsgegevens buiten Nederland.

3.   Handhaving
Het Cbp geeft aan dat het niet alle aangebrachte zaken in behandeling kan nemen door de complexiteit en kwantiteit van het aantal zaken. Prioriteit geeft het Cbp naar eigen zeggen aan zaken waarbij het een vermoeden heeft van ernstige, structurele overtredingen die veel mensen treffen en waarbij het Cbp door de inzet van handhavingsinstrumenten effectief verschil kan maken.

Tevens geeft het Cbp aan bij onderzoeken naar overtredingen van de Wbp met een internationaal karakter te zullen samenwerken met collega-toezichthouders. Het gezamenlijk optreden, eerder al gezien in gezamenlijk onderzoek inzake WhatsApp en Google, lijkt daarmee aan belang te winnen.

Het Cbp heeft reeds aangekondigd deze richtsnoeren te zullen herzien bij de invoering van de voorgestelde nieuwe Europese Verordening gegevensbescherming. De Richtsnoeren beveiliging van persoonsgegevens zijn hier te vinden.

Team

Related news

19.08.2019 EU law
Enable “likes” and bear joint-controllership

Articles - The Court of Justice of the European Union recently ruled, in Case C-40/14 Fashion ID GmbH & Co. KG v Verbraucherzentrale NRW eV,  that a website operator that features “Like” social-media plugin from Facebook likely qualifies as joint-controller with Facebook for its website visitors’ personal data collection and transmission to Facebook.

Read more

15.07.2019 EU law
ICO to impose record-breaking fines for inadequate security measures and data breaches

Short Reads - Though the European data protection authorities have taken their time in enforcing the GDPR, two announcements by the ICO in the UK regarding proposed fines for British Airways and Marriott demonstrate that large fines are about to start landing regularly. Both of the substantial fines are to be handed out as a result of shortcomings in handling data breaches caused by cyber-attacks.

Read more

02.07.2019 NL law
Debate night: HR Analytics: opportunity or threat?

Seminar - On 2 July 2019, Stibbe's Digital Economy Group will host a debate night in Amsterdam on the hot topic of HR analytics. During Stibbe's debate night, speakers from the world of business, politics, science and law will exchange views on HR analytics, how they can be used in practice, and their development in the context of employment and privacy law.

Read more

22.07.2019 NL law
HagaZiekenhuis beboet voor datalek

Short Reads - Enkele maanden geleden vierden we de eerste verjaardag van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) met een uitgebreide beschouwing  over de belangrijkste  ontwikkelingen uit  het eerste jaar van de verordening. We concludeerden daarin onder meer dat de door sommigen voorspelde hoge bestuurlijke boetes voor overtredingen van de AVG tot dan toe  - zowel in Nederland als in de andere EU-lidstaten - grotendeels waren uitgebleven.

Read more

27.06.2019 NL law
Stibbe launches website about Digital Economy

Inside Stibbe - Stibbe's Digital Economy group published a new website this week: Stibbedigital.com With this new website we aim to view technological developments including artificial intelligence (AI), blockchain, the Internet of Things, smart mobility and the rise of digital platforms from a legal perspective.

Read more

Our website uses functional cookies for the functioning of the website and analytic cookies that enable us to generate aggregated visitor data. We also use other cookies, such as third party tracking cookies - please indicate whether you agree to the use of these other cookies:

Privacy – en cookieverklaring