Articles

College bescherming persoonsgegevens presenteert agenda 2013

College bescherming persoonsgegevens presenteert agenda 2013

College bescherming persoonsgegevens presenteert agenda 2013

18.04.2013 NL law

Vandaag presenteerde Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) het jaarverslag van 2012 en de agenda voor 2013. Hierbij besteedde hij expliciet aandacht aan de toenemende verwerking van persoonsgegevens door de overheid. Hiermee haakt hij wellicht in op de stelling van Staatssecretaris Teeven, dat de voorgestelde Europese Privacyrichtlijn niet volledig voor overheden dient te gelden (zie hier de link naar de brief). De manier waarop elektronische communicatie tussen burgers en overheid is beveiligd, is dan ook één van de onderzoeksthema's voor 2013. De overige genoemde onderzoeksthema's en ook de aandachtspunten en thematische speerpunten voor 2013 en het jaarverslag van 2012 staan hieronder weergegeven. Deze punten geven de prioritering van het Cbp bij zijn toezichthoudende en handhavende activiteiten in 2013 aan. 
 
1.  Aandachtspunten 2013 
 
Het Cbp heeft voor 2013 vier aandachtspunten gekozen:

  1. Doelbinding:
    gegevens mogen alleen worden verwerkt voor de doelen waarvoor ze zijn verzameld. 
  2. Toestemming:
    indien voor verwerking toestemming is vereist, dient deze te voldoen aan de gestelde voorwaarden en op de juiste wijze te zijn verkregen. 
  3. Transparantie:
    de betrokkene moet weten wie, waarom, op welke wijze, welke gegevens, en waarvoor worden verwerkt en waar hij zijn rechten kan uitoefenen. 
  4. Beveiliging:
    de systemen en processen voor dataverwerking dienen op afdoende wijze te zijn beveiligd, om bijvoorbeeld een datalek te voorkomen. 

2.  Thematische speerpunten 2013 
 
De thematische speerpunten (met enige bijbehorende onderzoeksthema's) van het CBP in 2013 zijn de volgende:

  1. Profilering:
    de ondoorzichtigheid van de verwerking van persoonsgegevens voor profilering en het gebruik van profielen;
    de naleving van de cookiewetgeving; en
    deep packet inspection door grote telecomaanbieders.  
  2. Bescherming van medische gegevens:
    de naleving van het toestemmingsvereiste voor opname in het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD);
    de naleving van de privacywetgeving door zorginstellingen;
    het gebruik van medische gegevens voor andere doeleinden dan directe medische zorg;
    de gegevensverwerking door apps (mobiele applicaties), met bijzondere aandacht voor de verwerking van medische gegevens. 
  3. Gegevensverwerking binnen de arbeidsrelatie:
    de controle van (toekomstige) werknemers door werkgevers. 
  4. Bescherming van persoonsgegevens van kinderen:
    de gegevensverwerking door apps, met bijzondere aandacht voor de verwerking van persoonsgegevens van kinderen. 

3.  Internationale samenwerking 2013 
 
Evenals in 2012 zal het CBP zich ook dit jaar nadrukkelijk richten op internationale samenwerking, bijvoorbeeld door samenwerking met buitenlandse toezichthouders. Ook zal aandacht worden besteed aan de Europese ontwikkelingen op privacygebied: de voorgestelde Verordening voor bescherming van persoonsgegevens en de voorgestelde Richtlijn voor de bescherming van persoonsgegevens bij verwerking daarvan door politie en justitie.

Het jaarverslag 2012 en de agenda 2013 zijn hier te vinden.

Team

Related news

07.08.2018 NL law
General Data Protection Regulation comes into effect

Short Reads - On 25 May 2018, the European Union's General Data Protection Regulation (GDPR) came into effect. The GDPR replaces the EU's prior directive governing the processing and transfer of personal data, which was in place since 1995. As a regulation, the GDPR is directly applicable in all 28 EU member states and thus removes the need for national implementing legislation. However, the GDPR allows member states discretion in certain areas, as a result of which national legislation may still be implemented. In the Netherlands, the GDPR Implementation Act came into effect on 25 May 2018.

Read more

12.07.2018 NL law
Parlementaire behandeling wetsvoorstel zorgplicht kinderarbeid ligt stil

Short Reads - De parlementaire behandeling van het initiatiefwetsvoorstel Wet zorgplicht kinderarbeid (wetsvoorstel) ligt sinds december 2017 stil. Indien dit wetsvoorstel wordt aangenomen en tot wet wordt verheven, geldt voor elke onderneming die aan Nederlandse eindgebruikers goederen verkoopt of diensten levert dat gepaste zorgvuldigheid moet worden betracht om te voorkomen dat die goederen en/of diensten met behulp van kinderarbeid tot stand zijn gekomen.

Read more

10.07.2018 EU law
Hof van Justitie EU oordeelt over reikwijdte 'beroepsgeheim' financiële toezichthouders voor bedrijfsgegevens

Articles - In een arrest van 19 juni 2018 oordeelt de Grote kamer van het Hof van Justitie EU over de reikwijdte van het 'beroepsgeheim' van financiële toezichthouders voor bedrijfsgegevens. Het hof oordeelt dat de informatie die zich in het toezichtsdossier bevindt niet onvoorwaardelijk vertrouwelijk van aard is en bijgevolg onder het beroepsgeheim van de toezichthouder valt. Gegevens die mogelijk commerciële geheimen zijn geweest, worden in beginsel geacht niet meer actueel en dus niet langer geheim te zijn, wanneer die gegevens ten minste vijf jaar oud zijn.

Read more

12.07.2018 NL law
Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing

Short Reads - Vanaf 25 mei 2018 zijn de Algemene verordening gegevensbescherming (Verordening (EU) 2016/679) (AVG) en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (Uitvoeringswet) van toepassing in Nederland. De AVG en de Uitvoeringswet vervangen de richtlijn betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens (Richtlijn 95/46/EG) en de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Read more

Our website uses cookies: third party analytics cookies to best adapt our website to your needs & cookies to enable social media functionalities. For more information on the use of cookies, please check our Privacy and Cookie Policy. Please note that you can change your cookie opt-ins at any time via your browser settings.

Privacy – en cookieverklaring