Het voorstel Besluit stikstofreductie en natuurverbetering: richting een emissievrij bouwproces?

Article
NL Law

Op 17 december 2020 is het wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering ("Wsn") door de Tweede Kamer aangenomen. Daarnaast is op 4 december 2020 een conceptvoorstel voor het Besluit stikstofreductie en natuurverbetering ("Bsn") ter internetconsultatie voorgelegd.

Deze regelgeving moet zorgen voor een structurele aanpak van de Nederlandse stikstofproblematiek en zal een grote invloed op de bouw hebben. Enerzijds introduceert de wetgever namelijk een partiƫle vrijstelling van de vergunningplicht die op grond van artikel 2.7 lid 2 van de Wet natuurbescherming ("Wnb", "Wnb-vergunning") geldt voor activiteiten van de bouwsector.4 Anderzijds vormt deze vrijstelling aanleiding voor de wetgever om bronmaatregelen in de bouwsector voor te schrijven die tot doel hebben om de "emissie van stikstofverbindingen naar de lucht bij het feitelijk verrichten van bouw-, sloop- en aanlegwerkzaamheden fors te beperken". Volgens de wetgever zijn deze maatregelen nodig om de partiƫle vrijstelling mogelijk te maken.

In dit artikel gaan Jane van der Loo en Jelmer Ypinga aan de hand van de hierboven genoemde wijzigingen in op de vraag in hoeverre de bouwsector gestimuleerd en wellicht verplicht kan worden om de bouwfase te verduurzamen door middel van stikstofmaatregelen.

Lees de volledige publicatie hier.